Avansul economiei romanesti va incetini in ultimele trei luni ale acestui an, dupa o crestere puternica in cel de-al treilea trimestru al acestui an, se arata intr-o analiza a BCR. Industria si serviciile vor fi principalele domenii care isi vor diminua contributia la cresterea Produsului Intern Brut (PIB), pe fondul limitarii comenzilor externe dar si interne in industrie.

In cel de-al treilea trimestru al acestui an, analistii institutiei bancare se asteapta la o crestere economica de 8,6%, datorita productiei agricole record si a lipsei unor efecte puternice ale crizei internationale.

Acestia mai mentioneaza ca estimarea initiala a BCR cu privire la cresterea economica din 2009, de 5,2%, este in revizuire, cel mai probabil noua prognoza urmand sa se situeze in intervalul 4-5%.

Criza financiara internationala poate contribui la reducerea deficitului de cont curent

"La nivel global, criza financiara poate conduce la o reducere a deficitului de cont curent al statelor emergente, printre care si Romania, in paralel cu o diminuare a excedentului de cont curent al marilor exportatori de petrol si de bunuri ce incorporeaza o tehnologie avansata", se arata in analiza BCR.

Astfel, ajustarea deficitului de cont curent al Romaniei, inceputa in 2008, poate continua in urmatorii ani, iar efectele crizei financiare internationale vor contribui la acest lucru.

"Chiar daca vom asista la o incetinire a exporturilor si importurilor, ecartul in favoarea exporturilor se va mentine, dupa ce in ultimii ani surplusul de cerere a fost satisfacut preponderent pe seama bunurilor de pe pietele externe", precizeaza analistii bancii.

Incetinirea puternica a deficitului de cont curent din luna august s-a produs in contextul unei majorari consistente a intrarilor din transferuri curente efectuate de catre administratia publica. Desi un astfel de efect este temporar iar transferurile curente efectuate de sectorul privat inregistreaza o anumita plafonare, BCR estimeaza o reducere a deficitului de cont curent la finele anului.

"Nu excludem totodata ca luna septembrie sa aduca un element de noutate, respectiv reducerea pentru prima data in ultimii ani a deficitului de cont curent, sub valoarea consemnata in perioada corespunzatoare din anul precedent. Daca acest lucru se confirma, vom reduce usor proiectia noastra de deficit de cont curent pentru 2008", conform economistilor BCR.

Inflatia s-ar putea ridica la 6,2% in 2008

Analistii estimeaza pentru acest an o rata anuala a inflatiei de 6,2%, la acest proces contribuind reducerea cotatiei petrolului, amanarea cresterii unor preturi administrate in contextul electoral de la finele anului precum si politica monetara restrictiva a bancii centrale.

Totodata, un efect pozitiv asupra Romaniei va avea si reducerea inflatiei din zona euro pana spre 2,8%, datorita diminuarii inflatiei importate.

"Astfel, dupa o lunga perioada, factorii care actioneaza in sensul reducerii inflatiei au devenit mai puternici decat cei care conduc la cresterea ei pe termen scurt", se mai scrie in raportul BCR.

BCR estimeaza ca BNR va efectua reduceri succesive ale dobanzii de politica monetara in primul semestru al anului urmator ca urmare a reducerii inflatiei dar si a necesitatii asigurarii unui cadru relativ favorabil cresterii economice din 2009 si 2010.

Analistii institutiei nu exclud nici reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit in 2009, insa cred ca exista o probabilitate mica de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta in prima parte a anului viitor in afara cazului in care finantarile externe, inclusiv investitiile straine directe, ar scadea considerabil.