Federal Reserve refuza sa identifice destinatarii unor imprumuturi in valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari din fondurile de urgenta si sa precizeze daca a acceptat drept garantii active "toxice", potrivit Bloomberg. Fed a acordat aceste imprumuturi in baza a 11 programe, opt dintre acestea fiind create in ultimele 15 luni, in mijlocul celei mai mari crize de la Marea Depresiune din anii '30.

Totalul imprumuturilor acordate de Fed a ajuns saptamana trecuta la 2.000 de miliarde de dolari, suma majorandu-se cu 1.172 miliarde de dolari in cele sapte saptamani de cand reprezentantii Fed au relaxat standardele privind garantiile oferite de banci. Diferenta este reprezentata de cresterea cu 788 miliarde de dolari a imprumuturilor acordate bancilor si alte imprumuturi, in valoare de 474 miliarde de dolari, folosite in cea mai mare parte pentru achizitionarea de obligatiuni ale Fannie Mae si Freddie Mac.

"Sunt banii americanilor, nu sunt banii Fed", a spus miliardarul Ted Forstmann, partener la Forstmann Little & Co. din New York, adaugand ca acest proces ar trebui sa fie unul transparent.

Inainte de data de 14 septembrie, Fed accepta drept garantii doar obligatiuni guvernamentale si titluri financiare garantate prin active. Dupa aceasta data, banca centrala a largit standardele, acceptand si alte tipuri de titluri de valoare, unele cu rating mai scazut.

Cele mai mari banci americane, Citigroup, Bank of America Corp, JPMorgan Chase, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group Inc şi Morgan Stanley, au refuzat sa comenteze daca au imprumutat bani de la Fed. Aceste banci au primit insa injectii de capital de 120 miliarde de dolari din fondul pentru salvarea sectorului bancar.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, precizau in luna septembrie ca se vor conforma cererilor Congresului privind transparenta in alocarea celor 700 de miliarde de dolari destinati salvarii sistemului bancar.

Doua luni mai tarziu, Fed a imprumutat o suma mult mai mare decat anuntase initial, prin programe de salvare separate, ce nu au nevoie de aprobarea Congresului. Astfel, americanii nu au nicio idee unde s-au dus banii lor si nici ce garantii se cer bancilor in schimbul acestor fonduri.

Potrivit lui Dan Fuss, vicepresedintele Loomis Sayles & Co, publicul nu este informat in mod corespunzator, aceasta fiind o mare problema.

Bloomberg News a solicitat detalii privind imprumuturile acordate de Federal Reserve conform legii accesului la informatii, iar in data de 7 noiembrie a intentat un proces pentru a forta institutia sa dezvaluie aceste informatii.

Purtatoarea de cuvant a Federal Reserve, Michelle Smith, a refuzat sa faca vreun comentariu, in timp ce reprezentantii Trezoreriei nu au putut fi contactati.