Decizia agentiei de rating Fitch de a retrograda ratingul tarii noastre nu a surprins decat oficialitatile Romaniei. Majoritatea celor cu care am discutat ieri imi declarau oficial ca este o decizie incorecta si ca fundamentele economiei noastre nu o valideaza. Neoficial, imi vorbeau despre jocuri subterane, despre oculte internationale care vor sa puna pe butuci tarisoara noastra cu campii si lanuri manoase. Unul din Finante mi`a spus inclusiv o chestie demna de “ineptia anului”, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Pai unde era Fitch cand Decebal il batea pe Traian sau cand muream (D`zeu sa ne ierte si sa ne odihneasca!) in luptele cu marile imperii?, ma intreba finantistul. “Si pana la urma, cine sunt dom`le Fitch astia? Cine`i in spatele lor?”, conchidea intrebandu`se retoric, acelasi…

Printre lacrimi, sarmalute si ohtaturi, trebuie sa le sopteasca cineva acestor calusari: economia Romaniei nu este tigrul economic al regiunii. Avem cresterea economica bazata pe consum. Pe importuri. Avem vulnerabilitati mari din acest punct de vedere. In plus, urmeaza o perioada in care se fac stocurile pentru iarna. Adica alte importuri, la preturi mult marite. Credite nu iti mai da nimeni, decat la o prima de risc considerabil sporita, care face imprumutul aproape prohibit. Zic unii ca avem lichiditati. Asa este, dar pentru cat timp ajung? Avem si rezerve la BNR. Cat te tin si rezervele alea? Si ce te faci dupa ce le consumi? Cine, daca nu noi, prin politici debile, am provocat aceste retrogradari? Nu Fitch a decis sa marim salariile profesorilor cu 50%, daca nu ma insel. Nu Fitch i`a invrajbit pe Basescu si pe Tariceanu, de zici ca sunt Cain si Abel…

In fine, nu am auzit pe nimeni din cei care acum sar la beregata agentiilor de rating venind in ultimii doi ani cu planuri economice riguroase, cu analize pertinente din care sa rezulte solutiile optime privind reducerea vulnerabilitatilor. Oficialii romani au preferat hora si flegma. Cine nu e cu ei, trebuie scuipat. Cine e cu ei, intra in hora veseliei cea fara de sfarsit. “I`auzi una, i`auzi ia/Fitch ca ne retrograda!”, pare a fi refrenul preferat al calusarilor din institutiile statului.

De partea cealalta, media joaca rolul tambalului. Insoteste, cu foarte mici exceptii, doina de jale oficiala. Prea putini subliniaza ca ceea ce Fitch a spus (si probabil va confirma si Moody`s, dupa ce Standard&Poors a afirmat inainte), nu e deloc exagerat. Discutabil e sigur, momentul in care au spus`o, cata vreme aceleasi vulnerabilitati existau si acum cateva luni.

Tineti minte cand, la cateva saptamani dupa ce criza a lovit Europa, oficialii de cel mai inalt rang au iesit sa ne convinga ca noi nu avem de ce ne teme? Ca Romania e pregatita in fata crizei? Romania nu era pregatita nici in fata unei mari a linistii, darmite in fata unei crize! Acum, vioiciunea cu care danseaza dansul popular, pare sa se stinga. De vina nu sunt desigur, faptul ca ai nostri danseaza prost. De vina e Fitch, tu`i ma`sa`n cur, vorba unui alt oficial.

Si o ultima remarca. Multi dintre cei care acum ar da cu Fitch de pamant, n`au ezitat sa laude public agentia de rating atunci cand aceasta urca ratingul Romaniei.

In Romania, imnul de stat ar trebui schimbat. “Miorita” ar suna mai bine.