Bancile rusesti de investitii au inceput sa isi concedieze din angajati, pe fondul accentuarii crizei, care ameninta sa opreasca cei zece ani de crestere exploziva care au atras la Moscova bancherii si traderii in cautare de salarii de milioane de dolari, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Criza a lovit increderea investitorilor in Rusia, in conditiile in care temerile privind stabilitatea economica au fost alimentate de scaderi ale pretului petrolului si resurselor naturale pe plan mondial, determinand caderi pe pietele de capital.

Bancile rusesti, care s-au extins rapid in ultimii zece ani, au inregistrat scaderi ale veniturilor din tranzactii, pe segmentul de servicii bancare de investitii si de gestionare a activelor, ceea ce a determinat si o micsorare a primelor, spun bancherii.

Renaissance Group, care detine una dintre primele banci de investitii din Rusia, ar putea concedia chiar un sfert din personal, potrivit unei surse avizate.

Troika Dialog, un alt jucator principal din Rusia, ar putea, de asemenea, sa concedieze cateva sute de salariati, spun alte surse, citate de Reuters.

"Cea mai buna prima pe care o poti primi in prezent la Moscova este sa ai un loc de munca", spune Oleg Galkin, analist la Uralsib Financial Corporation din Moscova, companie ce gestioneaza 2 miliarde de dolari.

Economia ruseasca s-a dezvoltat exploziv, produsul intern brut urcand pana la 1.300 de miliarde de dolari in 2007, de la 200 de miliarde de dolari in 1999, ceea ce a alimentat euforia pe pietele de capital si de emisiuni de obligatiuni ale companiilor si i-a facut pe bancherii moscoviti sa castige prime la fel de mari ca acelea din Londra sau de pe Wall Street.

Multi bancheri au plecat din Rusia in 1998, pe fondul problemelor din sistem, care au adus pierderi de miliarde de dolari bancilor si au scufundat Long Term Capital Management. Ei au revenit insa, dupa ce economia a inceput sa creasca puternic, atrasi de comisioanele mari pentru vanzarea de titluri si obligatiuni si de zecile de fuziuni, in conditiile in care miliardarii tarii au inceput o perioada de cheltuieli finantata prin imprumuturi.

"Faptul ca salariati lipsiti de experienta din bancile de investitii castiga 500.000 de dolari pe an constituie, de fapt, criza reala", comenteaza Serghei Galitki, director executiv al Magnit, companie de bunuri de larg consum.