Banca Centrala a Rusiei a retras licenta de functionare a bancilor Ekonatbank si Mirabank, unde au fost desemnate administratii provizorii, se arata intr-un comunicat al institutiei. In plus, a fost anulata licenta de functionare a Bancii Mondiale de Solidaritate. Cauzele ce au condus la luarea unor asemenea decizii nu sunt specificate.

Reamintesc ca Vladimir Putin a lansat marti un ultim avertisment bancherilor din Rusia, potrivit “Kommersant”. Premierul a declarat ca este posibil ca bancile din Rusia sa nu foloseasca corect fondurile acordate de statul rus pentru sprijinirea sistemului creditar. Vladimir Putin a mentionat ca la bancile care primesc fonduri din partea statului a crescut volumul operatiunilor legate de transferurile banilor in strainatate.

Printre beneficiarii acestor fonduri acordate de statul rus sunt: Bank Razvitia (Banca pentru Dezvoltare - n.n.) Sberbank si VTB. Conducerea acestor banci, cu exceptia lui Gherman Gref, a participat la reuniunea de la guvern. Obiectiile premierului rus nu au vizat strict doar aceste banci, ci si alte zece banci importante din Rusia, scrie “Kommersant”.

De altfel, Vladimir Putin i-a invitat sa participe la reuniune nu doar pe bancherii rusi, ci si pe ministrul rus de interne, Rasid Nurgaliev, si pe procurorul general Iuri Ceaika. Publicatia “Vedomosti” mentioneaza ca niciodata, in Rusia, nu s-a inregistrat o asemenea scurgere de capital in strainatate atat de accelerata, 50 miliarde de dolari in luna octombrie.

Rezervele Bancii Centrale a Rusiei s-au redus in cursul unei luni cu 72 de miliarde de ruble. Conducerea Bancii Centrale a Rusiei a declarat ca fortele de interne ruse vor fi implicate in controalele privind operatiunile valutare.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.