Zona Euro a intreat in recesiune, pentru prima oara in istoria sa, cu o reducere a produsului intern brut de 0,2% in trimestrul III, potrivit cifrelor publicate de Institutul de statistica al UE, INSEE. Franta scapa, pentru moment, de recesiune: produsul intern brut a inregistrat, in trimestrul III, o crestere de 0,14%.

Cele 15 state membre ale Zonei Euro se afla, in acest stadiu, recesiune tehnica, definita prin scaderea produsului intern brut pe parcursul a doua trimestre consecutive. In trimestrul II, Zona Euro inregistrase o reducere a PIB-ului de 0,2%.

In randul principalelor economii ale zonei, Germania si Italia se afla in recesiune, cu o reducere de 0,5% a PIB-ului aferent trimestrului III.

Economia spaniola a inregistrat o crestere negativa de 0,2% in trimestrul III in raport cu precedentul, pentru prima oara din 1993.

Pe ansamblu, cele 27 de tari membre ale UE scapa, pe moment, de recesiunea tehnica, cu o contractie a PIB-ului de 0,2% in trimestrul III, dar dupa o crestere zero in trimestrul II.

"Aceasta cifra este uimitoare, pentru ca toata lumea se astepta la un rezultat negativ si se pregateau dezbaterile asupra crizei", a comentat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, citat de AFP.

INSEE estima, initial, o reducere a PIB-ului Hexagonului de 0,1%, dupa ce economia Frantei scazuse deja cu 0,3% in trimestrul II. Daca previziunile INSEE se adevereau, Franta ar fi intrat in recesiune tehnica, termen care desemneaza reducerea PIB-ului pentru doua trimestre consecutiv.

Lagarde a precizat ca majorarea PIB-ului indica faptul ca politicile guvernamentale incep sa produca efecte.

Consumul gospodariilor si investitiile intreprinderilor au fost cele doua motoare care au propulsat cresterea PIB-ului.

Cel de-al treilea pilon al cresterii economice, comertul exterior, a avut un efect neutru, in conditiile in care importurile si exporturile au fost echilibrate.

Guvernul estimeaza ca Franta va incheia anul 2008 cu o crestere economica de circa 1%. Pentru 2009, guvernul a revizuit in scadere cresterea PIB-ului, la o cifra cuprinsa intre 0,2% si 0,5%, si nu exclude o noua revizuire, in functie de evolutia crizei financiare si economice.

OCDE: Recesiune in Zona Euro si in 2009

Zona Euro va cunoaste o recesiune de 0,5% in cursul anului 2009, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Previziunea este similara cu cea a Fondului Monetar International, care prevede un recul al economiilor euro de aceeasi amploare.

Comisia Europeana estimeaza, in schimb, o foarte usora crestere economica, de 0,1%.

DANEMARCA, prima tara atinsa de recesiune

Danemarca, recunoscuta drept una dintre cele mai solide economii europene, a fost totusi prima tara atinsa de recesiune. PIB-ul danez a scazut cu 0,6% in primul trimestru, dupa un recul de 0,2% in trimestrul IV 2007. In trimestrul II 2008, PIB-ul danez a crescut cu +0,4%.

TARI AFLATE IN RECESIUNE

  • Irlanda a intrat in recesiune in trimestrul II, din cauza reducerii activitatii in constructii si a dminuarii consumului. PIB-ul a scazut cu 0,5% in trimestrul II, dupa o crestere de 0,3% in trimestrul precedent.
  • Letonia a intrat in recesiune tot in trimestrul II, PIB-ul scazand cu 0,5%, dupa o cotnractie de 0,5% in trimestrul I.
  • Estonia a inregistrat a treia reducere consecutiva a PIB-ului in trimestrul III (-1%), dupa un recul de 0,8% in trimestrul II si de 0,9% in primul trimestru, ca urmare a reducerii cererii interne.
  • Germania, cea mai mare economie europeana, a intrat in recesiune pentru prima oara dupa cinci ani, in trimestrul III. PIB-ul a scazut cu 0,5% in trimestrul III, dupa un recul de 0,4% in cel de-al doilea trimestru.
  • Italia a intrat in recesiune tot in trimestrul III, PIB-ul contractandu-se cu 0,5%, dupa ce scazuse cu 0,4% in trimestrul precedent.

TARI AMENINTATE

  • Marea Britanie a cunoscut o reducere a PIB-ului de 0,5% in trimestrul III, primul recul din 1992.
  • Spania, fragilizata pe fondul crizei imobiliare, a suferit si ea o reducere a PIB-ului de 0,2% in trimestrul III, prima din 1993. Aceasta contra-performanta pune capat unui deceniu de crestere economica puternica.
  • Olanda a inregistrat in trimestrul III o crestere economica nula, pentru al doilea trimestru consecutiv.

TARI CARE NU SE AFLA IN RECESIUNE, PENTRU MOMENT

  • Franta a inregistrat o crestere a PIB-ului de 0,1% in trimestrul III.
  • Portugalia, unde PIB-ul a stagnat in trimestrul III in raport cu precedentul, dar isi mentine o crestere de 0,7% pe ansamblul anului.