Liderii G20, care se reunesc vineri seara la Washington, vor decide crearea unei structuri pentru supervizarea celor mai mari 30 de banci din lume, scrie cotidianul Washington Post, citat de AFP. Noul organism, denumit "colegiul supervizorilor", va reuni "institutiile internationale de reglementare pentru a coordona supravegherea celor mai mari 30 institutii financiare mondiale".

Casa Alba a confirmat sustinerea unei astfel de propuneri, precizand insa ca trebuie asteptat finalul summitului pentru a trage concluziile potrivite asupra acestei probleme.

"Am sustinut intotdeauna acest concept, care permite garantarea faptului ca toata lumea foloseste cele mai bune practici si transparenta in domeniul informatiilor", a declarat un purtator de cuvant al presedintelui George W. Bush.

Acest organism va avea drept scop "adaugarea unui nivel suplimentar de supraveghere asupra bancilor si identificarea oricarei asumari excesive a riscurilor", precizeaza cotidianul american.

Washington Post, care citeaza surse diplomatice, sustine ca "Statele Unite, tarile europene, Japonia si cele mai mari tari in curs de dezvoltare sunt aproape de un acord privind crearea 'unui sistem de prevenire timpurie', care va identifica slabiciunile cu care se confrunta sistemul mondial financiar, inainte ca acestea sa capete o dimensiune periculoasa".

Referitor la aceasta propunere, Casa Alba a evocat posibilitatea ca acest rol sa fie asumat de Fondul Monetar International.

"Credem ca FMI poate juca un rol important in identificarea riscurilor asupra economiei mondiale, si Fondul face deja, partial, acest lucru", a spus purtatorul de cuvant, adaugand: "Credem, de mult timp, ca FMI trebuie sa examineze economia mondiala si sa spuna unde vede aspectele vulnerabile".

In ceea ce priveste apelurile partenerilor Statelor Unite privind cresterea transparentei pietelor americane, Federal Reserve "va anunta in curand crearea unei camere de compensatie, pentru a ajuta standardizarea si limitarea riscurilor in ceea ce priveste unele produse derivate exotive si opace", scrie Washington Post, citand surse bine informate.

Cotidianul american reaminteste ca cinci mari fonduri de investitii speculative - hedge funds - printre care si cele detinute de George Soros si John Paulson, s-au declarat favorabile unei reglementari a activitatii pe care o desfasoara.