Agentia de evaluare financiara Fitch spune ca turbulentele financiare globale au amplificat riscurile pentru bancile din Romania. Analistii Fitch se asteapta la o disponibilitate mai restransa a finantarii bancare si la cresterea costului acesteia, ceea ce poate duce la incetinirea activitatii economice, relateaza NewsIn.

"Deficitul de cont curent ridicat face economia Romaniei vulnerabila la deteriorarea mediului global si la presiunile asupra lichiditatii in plan international. In consecinta, finantarea bancara va deveni mai greu disponibila si mai scumpa, ceea ce va atrage incetinirea activitatilor economice, scaderea calitatii portofoliilor de credite si profitabilitate mai redusa", se precizeaza in raportul "Romanian Banks - Annual Review and Outlook", publicat vineri de Fitch.

Sectorul bancar din Romania a fost afectat, pana in prezent, de criza internationala, prin comprimarea marjelor din cauza cresterii costurilor de finantare, prin avansul cheltuielilor legate de extinderea retelelor de unitati si prin cresterea provizioanelor asociate riscurilor de creditare.

"Comprimarea marjelor, temperarea avansului creditarii si cresterea costurilor asociate calitatii creditelor ca pondere in volumul de imprumuturi reprezinta trasaturile dominante pentru peisajul bancar din Romania", considera Gulcin Orgun, director in cadrul diviziei de institutii financiare din cadrul Fitch.

Sistemul bancar din Romania este controlat, in mare parte, de actionari straini (88% din totalul activelor) si este concentrat. Bancile-mama din strainatate au furnizat o mare parte din finantarea care a alimentat cresterea alerta a creditului din ultimii ani.

Raportul credite/depozite este ridicat (127% la finalul primului semestru din 2008), iar sistemul depinde de finantarea externa. Cu toate acestea, finantarea de la bancile-mama ofera protectie impotriva eventualelor riscuri de refinantare, mai considera analistii Fitch.

Ei spun ca se asteapta la reducerea disponibilitatii noilor finantari de la actionarii straini, care la randul lor au fost afectati de criza de lichiditate internationala.

Agentia de evaluare Fitch a coborat luni ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte, tara noastra iesind astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade".

Fitch: Romania nu va adopta euro pana in anul 2015

Agentia de evaluare financiara Fitch Rating considera ca Romania nu va adopta moneda unica europeana pana in anul 2015, intrucat are nevoie de timp pentru obtine convergenta reala si nominala, informeaza Mediafax. Autoritatile romane si-au stabilit ca obiectiv sa intre in zona euro la orizontul anului 2014.

O conditie a tranzitiei la moneda euro este mentinerea monedei nationale in mecanismul european al ratelor de schimb pentru o perioada de doi ani. Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce inseamna ca va trebui sa intre in ERM II in anul 2012.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, Romania indeplineste doar un criteriu din cele necesare adoptarii monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetara, dar nu respecta prevederile legate de inflatie, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung.

Inflatia statelor membre care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a fost de 3,7% in octombrie.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar in perioada de doi ani in ERM II cursul trebuie sa se mentina intr-o marja de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.