Creditarea ipotecara in Romania va avea mult de suferit, din cauze ce tin de criza internationala, sunt de parere analistii financiar-bancari , in cadrul dezbaterii in curs pe tema “Impactul crizei financiare globale asupra Romaniei”.

“Raportul dintre creditele si depozitele in euro este aproape de 200 la suta. Diferenta este imprumutata de banci din afara. Practic, bancile au dat in Romania credite ipotecare pe 30 de ani in Romania. Banii din care au fost date imprumuturile au fost imprumutati de la bancile din afara, pe termen scurt sau in cel mai fericit caz, mediu. Credeti ca e vreo institutie care sa fi luat din afara credit pe 30 de ani? Niciuna, va spun eu! Ei bine, la un moment dat vine banca straina care ti`a dat imprumutul si iti cere banii inapoi. Tu trebuie sa ii dai si constati ca ai de asteptat 30 de ani dupa banii tai. Ca sa-ti acoperi nevoile, trebuie sa-i iei din nou, din alta parte, la costuri mai mari. Practic, te expui unui risc de dobanda urias. Si in aceste conditii, ati mai acordat cu generozitate credite ipotecare? Nu cred!”, a explicat Florin Ilie, director ING Securities.

Ceilalti membrii ai AAFB, spun ca si in cazul monedei nationale, vom asista la o frana puternica a activitatii de creditare. “Banii se scumpesc, iar bancile nu sunt firme de caritate. Astfel ca se vor uita de cinci ori inainte de a da un credit. Poate ca numai acele firme foarte solide vor mai avea acces la credite. Poate ca doar acei clienti persoane fizice deosebit de seriosi vor putea avea acces la resurse. Iar creditul luat nu va fi deloc ieftin. Asta-i viata!”, a explicat un alt membru al Asociatiei.

Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank: Orice Guvern ar veni, nu va scapa de cresterea fiscalitatii

Analistii financiari din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari (AAFB), prezenti la un seminar aflat in acest moment in derulare, avand ca tema impactul crizei internationale asupra economiei romanesti, spun ca 2009 va aduce cresterea taxelor si impozitelor. “Vom putea asista cel putin la cresterea cotei unice”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR. La randul lui, Radu Craciun, director la Interamerican, e si el convins ca anul viitor va fi unul al corectiilor.

“Anul 2009 va fi un an al corectiilor. Rolul BNR si al guvernului este ca aceasta corectie sa fie cat mai lina. Sa nu fie lasata la voia pietei, ci intr`un mod rational si constient. Din punctul meu de vedere, salariile vor stagna, vom lua mai putine credite, vom avea vacante mai scurte si vom lua mai putine masini noi”, a explicat Craciun. “In conditiile ineficientei din economia Romaniei, ne`am putea astepta la majorarea taxelor”, a declarat si Razvan Pasol, presedintele Intercapital.

Aceeasi opinie o impartaseste si economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. “Orice Guvern ar veni, nu va scapa de crestrea fiscalitatii”, spune Dumitru. Singurul analist care nu vede cresterea impozitelor in 2009 este Florian Libocor, economistul sef al BRD- SocGen. Libocor spune ca o mai buna colectare a veniturilor la buget ar scuti suprafiscalizarea.

Analistii financiari: Reducerea ratingului Romaniei nu e fundamentata, dar am facut si noi greseli de politici economice!

Analistii financiari din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari (AAFB), spun ca retrogradarea ratingului Romaniei nu a fost fundamentata economic, insa admit ca s-au facut si greseli de politici economice.”Decizia de reducere a ratingului de tara a Romaniei nu este fundamentata. Pe de alta parte, am facut si noi greseli de politici economice, e drept. Nu trebuie sa credem in scenarii potrivit carora cineva are ceva cu Romania. Haideti sa ne uitam si in ograda noastra, sa vedem unde gresim”, a spus Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Membrii AAFB mai spun ca sunt de parere ca in urma turbulentelor internationale, agentiile de rating s-ar putea trezi cu procese in instante, pe care le-ar putea pierde.

“Agentiile de rating au fost verigile cele mai slabe. In Europa se incearca reglementarea lor si e posibil sa asistam la o serie de procese care sa se finalizeze impotriva agentiilor de rating pentru ca foarte multi s-au bazat pe opinia lor, iar acele active triplu A aveau cel mai reduc grad de risc, ceea ce nu era cazul”, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Potrivit AAFB, in acest moment, economia romaneasca se confrunta cu o criza de incredere, fiind victima procesului de infestare a economiei europene cu credite subprime vandute de americani, europenilor.

“Pietele financiare din toata lumea sunt afectate. Toata lumea se intreaba ce se mai poate intampla. Desigur, vorbind de impactul crizei asupra Romaniei, ne putem astepta la cresterea aversiunii la risc, la scumpirea lichiditatii si la mutarea efectelor in economia reala. Vedem tot mai multe companii care sunt afectate”, a mai declarat Dumitru.

"Normalizarea situatiei din economia romaneasca va dura un an sau doi!”

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a declarat in cadrul unei conferinte in curs de desfacurare, ca revenirea la normalitate a pietei financiare locale va dura cel putin un an. “Normalizare nu vom avea inainte de un an doi. Lupta s-a mutat in economiei reale, unde vom mai asista la vesti proaste. Revenirea ne va lua, dupa opinia mea, cel putin un an sau doi”, a explicat Dumitru. Parerea economistului sef al bancii austriece a fost intarita si de Razvan Pasol, seful Intercapital Invest, care vede un 2009 extrem de dificil. “Ne asteapta un an 2009 dificil si agitat, urmand ca dupa acest interval, pietele de capital sa isi revina incet. Nu cred insa intr`o revenire sustenabila inainte de 2010”, a conchis Pasol.

Asociatia Analistilor Financiar-Bancari dezbate luni, la o masa rotunda, teme de actualitate legate de impactul crizei financiare internationale asupra Romaniei.

“Organizam aceasta conferinta in incercarea de a sublinia o serie de potentiale evolutii ale pietelor financiare, atat mature, cat si ale Romaniei. De asemenea, probabil vom discuta despre evolutia burselor la nivel mondial, despre impactul acestor turbulente financiare asupra Romaniei, cat si asupra intregii regiuni, despre deciziile luate de banca centrala si guvern, despre eventuale atacuri speculative, care ar putea urma si efectele celor de pana acum asupra monedei nationale.

Sunt convins ca vom sublinia si corectitudinea sau incorectitudinea analizelor efectuate de agentiile de rating care au retrogradat Romania si au lasat alte tari din regiune in postura de investment grade”, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.