In mod oficial, UE este in recesiune. Somajul este in crestere, consumul, creditarea si inflatia in scadere. Guvernele cauta tot felul de solutii pentru rezolvarea crizei: ajutoare banesti pentru saraci, sprijinirea celor cu credite prea mari, subventionarea industriei auto etc.

Desigur, sunt multe mecanisme care pot ajuta, de exemplu si o eventuala decizie a sindicatelor de a fi de acord cu inghetarea salariilor pana trece criza. Sau reducerea costurilor pe munca. Sau investitii suplimentare in infrastructura.

Insa exista o masura fiscala extrem de usor de aplicat si cu rezultate imediate: reducerea TVA la acelasi nivel in intreaga UE27: la 15%.

Nivelul standard al TVA in UE 27 variaza intre 15% in Luxemburg, la 17,5% in Marea Britanie, la 19% in Romania, 19,6% in Franta, 20% in Bulgaria (unde Dacia vinde mii de Loganuri) si pana la 25% in Suedia (vezi lista completa a TVA in statele UE).

O rata redusa a TVA ar duce la revenirea consumului - si nu ar trebui sa ne fie teama atunci cand inflatia scade si exista chiar perspectiva deflatiei - si ar fi un balon de oxigen nu numai pentru consumatori si pentru economie in general, ci mai ales pentru micii intreprinzatori (cei care sunt cei mai afectati de criza economica).

Este nevoie la ora actuala de o integrare fiscala si mai accentuata la nivel european, mai ales prin astfel de masuri care sunt extrem de usor de aplicat. In acest fel se va evita si “dumpingul” fiscal practicat de tari precum Luxemburgul (multe firme europene - de exemplu Skype - au “centrul de vanzari” pentru UE in Luxemburg). Este nevoie de vointa politica la nivel european.

Comenteaza pe Jeopardy - blogul lui Emil Stoica