Bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporindu-si marja din aceasta diferenta si invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata, a declarat marti consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu. "Ei spun ca s-au schimbat conditiile pietei si ma intreb care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult, incat sa permita o astfel de marja", a afirmat Adrian Vasilescu la Forumul Bancar Roman, potrivit NewsIn.

In ultimele luni, bancile romanesti au majorat dobanzile acordate la depozitele la termen atrase de la clienti, pana la niveluri maxime de peste 14% pe an, pe fondul problemelor de finantare de pe pietele financiare internationale si ca urmare a majorarii dobanzii cheie de catre BNR. In acelasi timp, dobanzile la credite au crescut semnificativ, mai ales in luna octombrie, cand dobanzile din piata monetara au ajuns chiar si peste 100%, marind semnificativ rata ROBOR - folosita ca referinta pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci.

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are nevoie de structuri si de persoane specializate pentru a desfasura o activitate adecvata in sensul verificarii bancilor, pentru a asigura o protectie a consumatorului.

"BNR nu mai merge pe aceeasi linie cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa aiba organisme si persoane specializate, astfel incat sa nu stanjeneasca activitatea bancilor si sa asigure o protectie a consumatorului adecvata. BNR are un rol de alta natura in protectia consumatorului, primeste in continuare plangeri, fapt care l-a indreptatit si pe directorul Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza, sa cheme, la ordin, pot spune, bancile care au sarit calul", a mai spus Adrian Vasilescu.

Bancile se vor orienta in continuare catre piata interna, in sensul atragerii de depozite, tendinta care nu trebuie insa sa descurajeze activitatea pe piata de capital, considera Vasilescu. "Aceasta economisire excesiva in banci poate ucide bursa, dar putem evita acest lucru printr-o serie de masuri construite sa limiteze impactul crizei financiare internationale", a adaugat el.