Popescu a luat acum doi ani un credit, de la banca. Omul are un magazin mic si voia sa mai construiasca unul. S-a dus la o banca, unde a garantat cu aproape toate activele de care dispunea si a primit banii. Nu a inregistrat niciun incident in cei doi ani. Acum doua zile, a primit un telefon. Bancherii i-au reevaluat garantiile si au ajuns la concluzia ca ele nu mai valoreaza la fel ca acum doi ani. Asa ca, sa faca ce-o vrea, dar sa aduca garantii suplimentare. Altfel, linia de credit i se blocheaza. „Pentru mine asta inseamna costuri suplimentare, timp pierdut si ma face sa nu inteleg dupe ce reguli joaca cei din banci. Cand mi-au dat creditul, indeplineam toate conditiile lor. Am acceptat dobanzile cu care imi dadeau bani, pentru ca voiam sa ma extind.

Si nu erau dobanzi mici, va asigur! Acum vor garantii suplimentare pentru creditul meu vechi de doi ani, desi sunt la zi cu toate platile. E ca si cum cineva v-ar vinde azi un costum cu 1000 de lei, iar dupa doi ani, cand pretul costumelor a crescut, ar veni sa-i dati diferenta de bani pana la pretul cel nou. E aiuritor ce fac! Am apelat si la Protectia Consumatorilor, dar ei nu au specialisti in finante. BNR in loc sa faca training cu oamenii de la Consiliul Concurentei si ANPC, se tin de povesti psihotice cu amenintari obscure si oculte la adresa monedei nationale”, spune Popescu.

Intr-o tara normala, problema ar fi de resortul Ombudsmanului bancar, care la noi nu exista. Desigur, nu are nicio vina aici Radu Gratian Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor. Domnia sa este, stim cu totii, un tip care debordeaza de energie, cu gandul mereu la binele sistemului bancar, mereu in priza pentru a mai face ceva pentru banci, un reprezentant in relatia institutiilor financiare cu BNR, pe scurt un om pe care orice asociatie bancara din lume si l-ar dori ca sef. Admirat de ceilalti bancheri, temut de cei din BNR pentru justetea punctelor de vedere si pentru fermitatea cu care isi apara pozitia, suntem convinsi ca declaratia presedintelui ARB cum ca vom avea in acest an mediator bancar, va fi respectata. Sau nu.

\In Europa insa, in ultima vreme mediatorii bancari nu-si mai vad capul de treaba. In Franta, au obtinut acorduri prin care bancile sa nu aiba dreptul sa creasca nivelul colateralelor companiilor,adica exact ceea ce Popescu a patit. E drept, de partea mediaorului a intervenit si Christine Lagarde, Ministrul Economiei. In alte state europene, unde media diferendelor rezolvate in favoarea clientilor a urcat la 65 %, institutiile de mediere bancara angajeaza personal din cauza volumului de munca urias din ultimele luni.

Cum spuneam, la noi nu e cazul.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.