Criza financiara, care a dus la prabusirea mai multor banci de talie internationala, se transforma intr-o criza economica extinsa, ale carei efecte nu s-au resimtit inca la nivel maxim, a declarat economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, pentru o publicatie din Elvetia, citata de Reuters, anunta NewsIn. Olivier Blanchard, care estimeaza prelungirea crizei cu inca un an, a solicitat guvernelor sa relaxeze conditiile fiscale, iar bancilor centrale sa reduca ratele dobanzilor de politica monetara spre 0%.

"Ce-i mai rau abia urmeaza", a declarat acesta pentru jurnalul Finanz und Wirtschaft, semnaland ca problemele din sectorul bancar se transfera in economia reala, afectand industria auto.

"Acesta este doar inceputul", a mai spus Blanchard si a adaugat ca "exista riscul ca situatia sa se inrautateasca, ceea ce ar duce la previziuni economice mai sumbre si la o scadere mai rapida a cererii".

Blanchard preconizeaza o prelungire a crizei cu inca un an si se asteapta la o crestere economica abia din 2011. "In 2009, estimam o contractare a economiei in statele industrializate, in 2010 conditiile pietei se vor ameliora, iar in 2011 totul ar trebui sa revina la normal", a spus Blanchard.

"In conditii normale, FMI ar milita pentru scaderea deficitelor bugetare... dar contextul actual este deosebit. Cererea s-a prabusit. De aceea este necesara o expansiune fiscala", iar bancile centrale ar trebui sa scada cat mai mult ratele dobanzilor pentru a evita un scenariu similar celui din timpul Marii Crize, a apreciat Blanchard.

Presedintele Bancii Mondiale: "Criza financiara si cea economica vor fi urmate de criza locurilor de munca"

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoelick, a avertizat, cu ocazia unei conferinte desfasurate la Paris, ca statele lumii trebuie sa se astepte la cresterea somajului si probleme fara precedent, din cauza crizei financiare. Problemele cu care se confrunta economia mondiala sunt departe de a fi rezolvate, considera presedintele Bancii Mondiale. Acesta a avertizat ca, in opinia sa, vin vremuri grele pentru oamenii de rand, cei mai afectati urmand sa fie cei cu venituri reduse.

"Totul a inceput cu o criza financiara, a urmat una economica si, in urmatoarele luni, va urma o criza a locurilor de munca pentru ca, din cauza incetinirii cresterii economice, se va ajunge la somaj si asta va accentua si mai mult criza din sectorul alimentar si al combustibililor", a spus Robert Zoellick.

CEO-ul VTB Bank: “Criza va dura inca doi ani”

Criza financiara mondiala ar putea sa se intinda pe inca doi ani, a declarat azi la Lima CEO-ul celei mai mari banci rusesti - VTB Bank, Andrei Kostin. “Oamenii de afaceri estimeaza la circa doi ani durata turbulentelor. Inainte de a sosi aici, calculele mele indicau circa un an si jumatate, va marturisesc sincer. Insa dupa ce am discutat cu colegii mei, mi-am revizuit aceste calcule”, a mai declarat Kostin, in cadrul summit-ului pentru cooperare Asia-Pacific, care s-a desfasurat sambata si duminica la Lima, semnaleaza Dan Popa pe blogul sau.