Autoritatile americane sunt pregatite sa imprumute peste 7.400 de miliarde de dolari, sau jumatate din valoarea produselor realizate in SUA in ultimul an, pentru salvarea sistemului financiar, potrivit Bloomberg. Aceasta masura fara precedent include si fondurile in valoare de 2.800 de miliarde de dolari acordate deja institutiilor financiare in cadrul celui mai mare ajutor economic acordat de la celebrul program New Deal aplicat in anii '30, in perioada marii depresiuni economice.

Pana in prezent, singurul program aprobat de autoritati este insa cel in valoare de 700 miliarde de dolari al Trezoreriei americane.

Bloomberg News a strans informatii de la Fed, Trezorerie si Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) si a intervievat oficiali ai institutiilor de reglementare, economisti si cercetatori pentru a afla care este adevarata valoare a planului de salvare.

Acesta include un program al Fed prin care se pot cumpara efecte comerciale in valoare de pana la 2.400 miliarde de dolari si un program al FDIC in valoare de 1.400 miliarde de dolari pentru garantarea imprumuturilor interbancare.

De asemenea, autoritatiile au acordat un ajutor de 29 miliarde de dolari la preluarea Bear Stearns de catre JPMorgan Chase si alti 122,8 miliarde de dolari pentru salvarea asiguratorului AIG. Duminica seara, Citigroup a primit un ajutor guvernamental in valoare de 306 miliarde de dolari si o injectie de 20 de miliarde de dolari din partea Trezoreriei.

Potrivit datelor stranse de Bloomberg, Federeal Reserve este responsabila de acordarea a 4.400 de miliarde de dolari, sau 60% din totalul angajamentelor de 7.400 miliarde de dolari.

Bloomberg News a solicitat detalii privind imprumuturile acordate de Federal Reserve conform legii accesului la informatii, iar in data de 7 noiembrie a intentat un proces pentru a forta institutia sa dezvaluie aceste informatii.