Comisia Europeana ar putea propune statelor membre sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa reduca taxa pe valoarea adaugata ca posibil instrument pentru sustinerea economiilor nationale, in cadrul planului european de relansare care va fi prezentat miercuri, a declarat, pentru AFP, o sursa apropiata discutiilor.

"Diversele propuneri in jurul TVA ar trebui sa fie mentionate in textul final. Ar trebui sa fie in special mentionat faptul ca reducerea nivelului TVA face parte dintre masurile de relansare care ar putea fi utilizate la nivel national", a precizat sursa citata.

Nivelul minim al TVA este stabilit la 15%, dar 25 de tari membre din totalul de 27 utilizeaza, in prezent, procente superioare plafonului minimal. Exceptiile sunt Luxemburg si Cipru, care au optat pentru un TVA de 15%.

Initiativa excutivului european vine dupa ce guvernul britanic a anuntat luni reducerea TVA de la 17,5% la 15%, masura care va intra in vigoare de la 1 decembrie si va opera pana la sfarsitul anului 2009. Germania si Franta au respins insa ideea unei reduceri a TVA.

Comisia Europeana ar putea aminti, in textul final, propunerea inaintata in luna iulie privind extinderea listei de produse si servicii pentru care statele membre pot aplica rate reduse de TVA.

Propunerea, privita cu ostilitate de Germania, nu a fost inca adoptata la nivelul tarilor membre.

Bruxelles va mentiona si posibilitatea de a aplica un TVA redus pentru bunurile si serviciile "verzi", respectiv putin consumatoare de energie.

In cadrul planului general de relansare, Comisia ar putea propune, de asemenea, masuri facultative privind piata muncii, referitoare in principal la reducerea impozitelor in acest segment de activitate. Un alt set de masuri care ar putea face parte din acest plan va incuraja sustinerea sectorului de cercetare.