Fitch a coborat, marti, de la ‘AA-‘ la ‘A+’, ratingul pentru credite pe termen lung al Citigroup si l-a scos de sub monitorizare cu perspectiva negativa, in contextul viitoarelor presiuni exercitate de o posibila intrare in recesiune a SUA, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de NewsIn.

Fitch Ratings a confirmat, totodata, calificativul ‘F1+’ pentru credite pe termen scurt al Citigroup. Agentia de rating a coborat, de asemenea, si ratingul individual al Citigroup, de la ‘B’ la ‘C’, mai arata Fitch.

Perspectiva asociata ratingurilor este ‘stabila’, precizeaza analistii de la Fitch.

Acordul dintre reprezentantii Citigroup si cei ai Trezoreriei prevede sustinere pe termen lung pe care statul american o va acorda pentru un portofoliu de active ce pot ridica probleme.

Guvernul american a pus la punct un plan de salvare de 306 miliarde dolari pentru Citigroup, grav afectata de criza financiara globala. Ajutorul guvernamental american va include, totodata, o injectie de capital de 27 miliarde dolari in actiuni preferentiale guvernamentale noi si furnizarea de lichiditate guvernamentala extinsa, in caz de nevoie, arata Fitch.

Cu toate acestea, coborarea calificativului Citigroup pentru credite pe termen lung reflecta o recunoastere a faptului ca dificultatile cu care se confrunta economia americana si cea mondiala vor continua.

Amploarea sustinerii guvernamentale americane este motivul pentru perspectiva ‘stabila’ asociata ratingurilor, mai explica Fitch.

Citigroup, a doua banca americana dupa valoarea activelor, are cea mai mare extindere la nivel international, dintre bancile americane, avand afaceri in mai mult de 100 de tari. Mai multi analisti au spus ca Citigroup este prea mare pentru a fi lasata sa se prabuseasca.