Ritmul de crestere al creditarii a incetinit in octombrie pana la 44,8%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:12 Economie | Finanţe & Bănci

Ritmul de crestere al creditelor acordate populatiei si firmelor a incetinit in octombrie la 44,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 193,06 miliarde de lei, pe fondul scaderii valorii componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La finele lunii septembrie, creditul neguvernamental a crescut cu 50,5% fata de aceeasi perioada din 2007.

Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, creditul in lei s-a majorat cu 32,7%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 56,2%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 42,3%.

In luna anterioara, creditul in lei a urcat cu 36,2%, iar cel in valuta a crescut cu 63,9%.

Fata de luna septembrie, creditul neguvernamental s-a redus cu 0,6%, pe fondul majorarii cu 0,6% a componentei in lei si a diminuarii cu 1,5% a componentei in valuta exprimata in lei.

Creditele in valuta acordate populatiei au scazut in luna octombrie cu 1,2%, in timp ce finantarile in lei au crescut cu 0,9%. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 74,4%, pana la echivalentul a 54,38 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 29%, la 41,37 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in octombrie creditele in lei au crescut cu 0,4% fata de luna anterioara si cu 36,4% comparativ cu luna octombrie 2007 pana la 44,47 miliarde de lei. Creditele in valuta s-au diminuat cu 1,9% comparativ cu luna septembrie si au urcat cu 41% fata de finele lunii octombrie 2007, la 52,82 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut in luna octombrie cu 4,2%, pana la 12 miliarde de lei. La finele lunii octombrie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 35,2% fata de perioada similara a anului trecut.

Economiile romanilor s-au diminuat cu 3,3%

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au scazut in luna octombrie cu 3,3% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 140,65 miliarde de lei.  

Fata de luna septembrie, depozitele in lei ale populatiei au scazut cu 0,7%, pana la 49,98 miliarde de lei, iar fata de luna octombrie a anului trecut au crescut cu 30%. Depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au redus cu 8,0%, pana la 41,56 miliarde de lei, iar fata de 31 octombrie 2007 s-au majorat cu 9,7%.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, s-au diminuat cu 1,7%, pana la nivelul de 49,11 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,2%, pana la 13,41 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 36,3%. Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 34,8%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 38,5%.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

301 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    pare de bun simt (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:50)

    Alex [anonim]

    n-am citit decat titlul, dar daca ritmul cresterii creditului a scazut inseamna ca creditul in continuare creste. Daca ritmul cresterii ar fi zero, atunci creditul/consumul ar fi constant. Pare un lucru de bun simt, ar fi foarte ciudat sa fie altfel intr-o perioada care se pretinde de criza.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version