Plan european la Bruxelles

Comisia europeana a propus ieri un plan de relansare economica a celor 27 de tari membre, in valoare de 200 de miliarde de dolari. Programul prevede masuri care vor fi aplicate in urmatorii doi ani, pentru stimularea consumului, pastrarea locurilor de munca si ajutorarea celor cu venituri mici. Cea mai mare parte a celor 200 de miliarde de euro va fi asigurata de statele membre prin: reducerea impozitelor si taxelor, garantarea creditelor pentru companiile in dificultate sau dezvoltarea de noi tehnologii ecologice. Toate acestea presupun cheltuieli sau diminuarea veniturilor bugetare care se ridica la 170 de miliarde de euro. Planul va fi supus aprobarii liderilor europeni la summitul din 11-12 decembrie.

Confirmare: BCE reduce dobanda cheie

Banca Centrala Europeana este gata sa reduca din nou dobanda cheie, a precizat ieri presedintele institutiei, Jean Claude Trichet, confirmand astfel informatiile cuprinse in ultimul raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Decizia ar urma sa fie luata in 4 decembrie. Va fi a treia astfel de masura de la inceputul lui octombrie. Dobanda de referinta a BCEdetermina nivelul creditului in zona euro. Aceasta a scazut in ultimele doua luni cu un punct procentual, pana la 3,25%.

BNR reconfirma analizarea noilor norme pentru credite

In Romania, Banca Nationala a reconfirmat ca va analiza in ianuarie noile norme de creditare care potrivit bancherilor ar fi blocat creditele ipotecare. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu a precizat ca BNR ar putea decide readaptarea conditiilor la noile realitati ale pietei.

Estimare FMI

Fondul Monetar International a redus estimarea pentru cresterea economica a tarii noastre de la 4,8 la 3,5%. Fondul nu vorbeste insa despre o posibila recesiune in 2009 cum au spus in ultimele zile unele agentii de rating.

Romani someri in Spania

Aproape 130.000 de romani din Spania vor ramane someri pana la sfarsitul anului, potrivit uniu studiu lansat la Madrid de Agentia pentru Strategii Guvernamentale. Romanii reprezinta 22% din totalul imigrantilor care lucreaza. In prezent, 450.000 de romani lucreaza cu acte in regula in Spania.

Arcelor Mittal - sindicate

Conducerea gigantului Arcelor Mittal si sindicatele au astazi o reuniune de urgenta. Pe agenda: importurile de otel in Europa si planul de economii anuntat de cel mai mare producator mondial de otel. Muncitorii se tem de noi masuri de reducere a costurilor dupa ce Mittal a anuntat recent concedierea a 2.500 de oameni in Statele Unite.

SUA - consum, MB - PIB

Americanii si-au redus drastic cheltuielile luna trecuta, intr-un ritm ce n-a mai fost atins de la atentatele de la World Trade Center si 2001. In plus, potrivit Departamentului de Comert increderea consumatorilor din SUA in economie a atins cel mai redus nivel in 1980. Si in Marea Britanie, datele publicate ieri, arata ca Produsul Intern Brut a scazut, in trimestrul al treilea, cu 0,5%, cea mai mare scadere din ultimii 18 ani.

Bank of America cumpara Merrill Lynch

In Statele Unite, Rezerva Federala a aprobat aseara tranzactia prin care Bank of America achizitioneaza banca de investitii Merrill Lynch. Bank of America este cea mai mare institutie financiara americana cu aproape 60 de milioane de clienti.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis aseara in crestere puternica, dupa ce Barack Obama a definitivat echipa sa de consilieri economici ce va fi condusa de fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker. Indicele Dow Jones a casitgat 2,91%, iar Nasdaq 4,60%. Cea mai spectaculoasa cretere au avut-o actiunile General Motors, care au urcat peste 35%. In Europa, majoritatea burselor au fost in stagnare, fara reactii la planul de salvare anuntat la Bruxelles. La Bucuresti, bursa a inchis in scadere, cu 0,8%, după trei zile consecutive de creştere.

Si, la final, din agenda economica a zilei:

La Bruxelles va fi anuntat indicele încrederii economice pentru zona euro.

Bursele americane sunt inchise astazi cu ocazia sarbatoririi Zilei Recunostintei.