Banca britanica Royal Bank of Scotland a anuntat ca guvernul Marii Britanii va prelua o participatie de 57,9% in cadrul grupului financiar, dupa ce investitorii au cumparat doar 0,24% din titlurile oferite in cadrul unei majorari de capital sustinuta de catre stat, potrivit Reuters. Actionarii existenti au subscris 55,98 milioane de actiuni, lasand guvernului restul de 22,8 miliarde de actiuni.

"In urma acestei situatii, Trezoreria va detine aproximativ 57,9% din capitalul RBS", a anuntat banca.

Inainte de majorarea de capital, actiunile RBS s-au tranzactionat sub pretul ofertei, de 65,5 pence pe actiune, descurajand investitorii. La inchiderea sedintei de tranzactionare de joi, actiunile RBS se tranzactionau cu 55 pence.

"Regretam ca actionarii existenti nu au profitat de dreptul de preemtiune, insa sentimentele pietei fata de sectorul bancar au facut investitia neprofitabila pe termen scurt", a declarat Stephen Hester, directorul executiv al RBS.

Implicarea redusa a actionarilor in cadrul ofertei de actiuni, subscrisa aproape in totalitate de Trezorerie, inseamna ca guvernul a oferit 15 miliarde de lire pentru actiunile achizitionate. RBS va primi alte cinci miliarde de lire din partea guvernului din vazarea unui pachet de actiuni preferentiale.

Royal Bank of Scotland este cel mai mare beneficiar al planului de salvare a sectorului bancar initiat luna trecuta de guvernul britanic.