Romania ar trebui sa ceara ajutor de stat din partea Fondului Monetar International (FMI), ceea ce ar reprezenta o miscare "inteleapta" in actualul context international, a declarat, vineri, secretarul general al Asociatiei Europene a Bancilor Publice (AEPB), Henning Schoppman.

"Ar fi intelept ca Romania sa ceara un imprumut FMI. Ungaria a facut acest lucru, in conditiile unor deficite destul de mari si a unei inflatii ridicate, situatie ce a avantajat-o in actualul context international si in situatia ratingurilor", a spus Henning Schoppman, la finalul reuniunii anuale a Institutului Bancar Roman, informeaza NewsIn.

In 10 noiembrie, agentia de rating Fitch a scazut ratingul Romaniei cu doua trepte, la 'BB+', scotand tara din categoria investment grade si mentinand perspectiva negativa, argumentand ca este nevoie de o ajustare mult mai solida a politicilor, mai ales a celei fiscale, pentru evitarea unei crize valutare.

In aceeasi zi, Fitch a coborat si ratingul Ungariei, cu o treapta pana la 'BBB' - penultimul nivel de investment grade -, miscare argumentata prin gravitatea recesiunii si corectia dezechilibrelor macroeconomice si a riscurilor asociate finantelor publice. Insa Fitch a asociat ratingurilor o perspectiva stabila, motivand ca ajutorul oferit Ungariei de FMI, de 20 miliarde euro, a eliminat riscurile privind finantarea externa si cele de lichiditate.

Un numar mai mare de banci romanesti ar avantaja tara noastra

In ceea ce priveste sistemul bancar din Romania, Schoppman considera ca un numar mai mare de banci romanesti ar avantaja Romania, in conditiile in care majoritatea bancilor fac parte din grupuri straine, care se confrunta cu probleme pe fondul crizei financiare internationale.

"Un lucru e sigur: ar fi mai bine daca Romania ar avea mai multe banci romanesti", a spus secretarul general al AEPB.

Pe piata romaneasca activeaza in prezent 42 de banci, din care sase sunt banci cu capital majoritar autohton (CEC Bank, Banca Transilvania, EximBank, Banca Comerciala Carpatica, Libra Bank si Creditcoop), restul de 36 avand capital majoritar strain. Vineri, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca banca centrala ar putea autoriza, in urmatoarele luni, functionarea unei noi banci cu capital romanesc, in conditiile in care aceasta a depus deja la Banca centrala documentatia necesara pentru infiintare.

Schoppman a mai spus ca Romania va fi nevoita sa respecte noile reglementari propuse de Comisia Europeana (CE), indiferent daca actualul sistem de reglementare romanesc functioneaza in conditii bune.

"Romania trebuie sa respecte regulile impuse de Uniunea Europeana, atata timp cat s-a angajat sa faca acest lucru in momentul aderarii si luand in considerare numarul mare de banci cu capital strain din tara", a mai spus Schoppman.