Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende reglementarile privind ajutoarele de stat pentru a ajuta statele membre sa depaseasca criza financiara globala, a declarat luni un consilier al presedintelui francez, citat de Reuters. Guvernul francez a anuntat in luna octombrie ca va ajuta bancile locale cu fonduri totale de peste 10 miliarde de euro, acest program fiind in prezent analizat de Comisia Europeana pentru a se asigura ca nu incalca regulile comunitare in vigoare.

De asemenea, autoritatile franceze au promis ajutor si industriei auto, in Franta avand sediul unii dintre cei mai importanti jucatori din aceasta industrie.

"Avem nevoie de reguli exceptionale pentru o situatie exceptionala", a declarat Henri Guaino, consilier al presedintelui Nicolas Sarkozy, intr-un interviu acordat ziarului La Tribune. Acesta a mai spus ca tarile europene trebuie sa colaboreze, pentru a evita o situatie in care masurile adoptate intr-o tara sa afecteze negativ un alt stat membru.

Intrebat ce masuri ar trebui luate pentru a face fata crizei economice, Guaino a spus ca reducerea taxei pe valoarea adaugata ar putea fi folositoare, insa aceasta masura ar trebui probata de toate cele 27 de state membre.

O alta masura propusa de consilierul presedintelui francez este revigorarea sectorului auto. "Avem nevoie de de o adevarata politica industriala in sectorul auto, care sa permita tranzitia spre noi mijloace de transport - si anume spre masinile ecologice si cele electrice", a spus Henri Guaino.

Totodata, Guaino este in favoarea reducerii dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana (BCE), insa nu a spus cand ar trebui facut acest lucru.