Ministrii german si suedez ai finantelor au criticat deschis, luni, "birocratia" Comisiei Europene, reprosand greutatile create de Bruxelles in aprobarea planurilor nationale de sprijinire a bancilor aflate in dificultate, anunta AFP.

"Nu trebuie reactionat, in fata unei crize de o asemenea amploare, atat de birocratic", a acuzat ministrul german al finantelor, Peer Steinbruck, in debutul unei intalniri cu omologii sai din Uniunea Europeana, care are loc la Bruxelles.

"Avem nevoie sa restabilim canalele de credit. Comisia nu a fost constructiva", a continuat ministrul suedez al finantelor, Anders Borg, atacand deschis "legiunile de birocrati" ai Bruxelles-ului insarcinati cu examinarea ajutoarelor de stat.

"Cerem Comisiei sa regandeasca acum proiectele de garantare si de recapitalizare bancare. Consideram ca avem nevoie de o atitudine mult mai constructiva din partea Comisiei", a adaugat el.

Mai multe tari, printre care si Franta, s-au plans de atitudinea Bruxelles-ului, care a generat dificutati in aprobarea planurilor de ajutor national pentru bancile aflate in dificultate, in conditiile in care Comisia cere garantii ca beneficiarii acestor masuri de sprijin nu vor obtine, in acest fel, avantaje concurentiale.

Germania se plange de reticenta Comisiei in aprobarea ajutorului preconizat de Berlin pentru Commerzbank.