Comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a indicat luni seara, intr-o conferinta de presa, care sunt limitele acceptate de Comisia Europeana pentru deficitul Romaniei din 2009; cateva zecimale peste 3%, timp de un an, in conditii de reducere severa a cresterii economice.

Intrebat care ar fi nivelul acceptat al deficitului bugetar pentru Romania, tara aspiranta la zona euro, Almunia nu a vrut sa spuna o cifra, desi a precizat ca "o are in minte". "Nu voi da raspuns particular pentru o tara, pentru ca trebuie analizate economiile fiecarui stat membru, pentru ca se afla in situatii diferite", a spus el.

Comisarul a revenit insa si a subliniat ca "toate deficitele peste 3% sunt excesive daca nu indeplinesc trei conditii:

- economia tarii respective sufera o scadere dramatica

- deviatia este temporara, iar cand spun temporar spun un an, nu mai mult

- deficitul ramane aproape de 3%, ceea ce inseamna cateva zecimale".

Intrebat daca deficitul poate ajunge la 4%, el a spus: "Nu negociez o cifra cu dumneavoastra, insa am o cifra clara in minte".

De altfel, Almunia a subliniat din nou ca asteapta ca statele membre sa trimita planurile de convergenta (pentru statele din afara zonei euro) sau stabilitate (pentru zona euro) in care acestea sa detalieze pachetele fiscale, facilitatile care vor fi acordate si cheltuielile de la buget.

Almunia a mai spus ca in 19 ianuarie Comisia va prezenta noua prognoza privind economia europeana si va incepe monitorizarea statelor membre in privinta aplicarii masurilor fiscale pe care le vor lua.