Pentru a creste veniturile la bugetul de stat, "primele optiuni ar fi sa eliminam cat mai mult din risipa, sa taiem cheltuielile, sa folosim cat mai mult din fondurile europene. Daca totusi se va opta pentru majorarea impozitelor, nu as umbla la cota unica, ci la TVA, pentru ca se incaseaza usor", a declarat europarlamentarul Daniel Daianu.

Cresterea impozitelor a fost anticipata de analistii bancari si, recent, Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR a declarat ca acest fapt este inevitabil si se poate produce "din secunda 2" a anului 2009.

Referitor la planurile noului Guvern pentru combaterea crizei, Daianu a spus ca "in esenta va fi un management de criza, situatia se va deteriora. Ce poti face este sa gestionezi criza si sa eviti intrarea in recesiune. Practic, asta inseamna in primul rand sa nu scapi pedalele (deficitul - sa nu ajunga la 6-7%), sa nu ai inflatie, sa nu ai deficite externe. Cum poti face sa eviti: noi avem deficite structurale mai mari, firmele nu mai platesc, ceea ce putem face este sa evitam cercurile vicioase, ca de exemplu scaderea cheltuielilor bugetare care implica scaderea cererii", a explicat Daianu.

Primele masuri economice care trebuie luate, in opinia europarlamentarului PNL, pot fi sintetizate astfel:

  • bugetul tarii trebuie construit pe premise realiste, pe tinte realiste;
  • executia bugetara trebuie bine gandita, impreuna cu aplicarea unui mecanism care sa deblocheze creditarea;
  • pentru fondurile europene: ar trebui o echipa de soc pentru monitorizarea proiectelor mari. Acum s-a mai deschis o fereastra la comisie: se pregateste o initiativa laudabila de a simplifica procedurile. Trebuie insistat pe derularea a 10-12 proiecte mari, mai ales in infrastructura de transport;
  • o masura care depinde de BNR: aranjamente cu institutiile financiare pentru ca, in caz de nevoie, sa existe linii de finantare. Este vorba despre Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala, si - daca va fi nevoie - FMI.

Referitor la produsele bancare "toxice", Daianu a confirmat ca acestea isi spun cuvantul si in Romania, dar indirect. Totusi, acesta recomanda interzicerea, la nivelul UE, a operatiunilor de short-selling pe valuta. "Vor exista discutii saptamana viitoare pe aceasta tema cu Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cu Joaquin Almunia, comisar european".