Economia Romaniei a crescut in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 9,1%, Produsul Intern Brut totalizand 139,4 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele noua luni ale acestui an PIB-ul Romaniei a fost de 335,2 miliarde de lei, cu 8,9% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Avansul economiei romanesti a fost de 8,8% in primul semestru al acestui an, iar cel din trimestrul doi a fost de 9,3%, ambele valori reprezentand recorduri pentru perioada de dupa 1989.

In primul trimestru al acestui an, PIB-ul a fost de 86,74 miliarde de lei, in crestere cu 8,2% fata de perioada similara a anului trecut. Anul trecut, Produsul Intern Brut a fost de 404,7 miliarde de lei, cu 6% mai mult fata de cel inregistrat in 2006.

In proiectia de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) se estima pentru acest an o crestere economica de 9,1%, PIB-ul urmand sa ajunga la 505 miliarde de lei.

Pentru anul viitor, prognozele privind Produsul Intern Brut al Romaniei variaza de la o scadere de 0,3% la un avans de 6%, in functie de organismele care au analizat economia romaneasca. Astfel, economistii agentiei de evaluare financiara Moody's prevad recesiune economica pentru Romania in 2009, cu o scadere a PIB-ul de 0,3%. Fondul Monetar International estimeaza ca economia va creste anul viitor cu 3,5%, in vreme ce ING Bank estimeaza ca ritmul de crestere va incetini la 1,7%.

Cei mai optimisti sunt analistii Comisiei Nationale de Prognoza, care in prognoza de toamna estimeaza ca PIB-UL va creste cu 6% in 2009.

Detalii privind evolutia PIB in primele trei trimestre din 2008 vor fi prezentate de INS, luni, 15 decembrie, in cadrul unei conferinte de presa.