Zona euro a intrat in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut (PIB) al acestei zone a scazut in cel de-al treilea trimestru cu 0,2%, potrivit primelor estimari ale Biroului de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat. In cel de-al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro s-a contractat cu 0,2%. PIB-ul Uniunii Europene a coborat cu 0,2% in trimestrul trei, dupa o stagnare in perioada aprilie-iunie.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, economia zonei euro a crescut cu 0,6%, iar cea a Uniunii Europene cu 0,8%, dupa avansuri de 1,4%, respectiv 1,7% in cel de-al doilea trimestru.

In trimestrul trei, consumul populatiei a ramas neschimbat in zona euro si a crescut cu 0,1% in cele 27 de state membre, in vreme ce investitiile au scazut cu 0,6%, respectiv 0,8%. In acelasi timp, exporturile au urcat cu 0,4% in zona euro si cu 0,3% in UE. Importurile au avansat cu 1,7% in zona euro si cu 1,3% in Uniunea Europeana.

Conform datelor Eurostat, Germania, Estonia, Italia si Suedia se afla oficial in recesiune. Biroului de Statistica al UE nu are date referitoare pentru cel de-al treilea trimestru in cazul Irlandei, Letoniei si Estoniei, tari care inregistrasera scaderi ale PIB-ului in primele doua trimeste ale anului.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.