Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, joi, dobanda de politica monetara cu 0,75%, la 2,50%, pe fondul intrarii in recesiune a zonei euro, transmite Reuters. Dobanda de politica monetara a BCE a ajuns astfel la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate, aceasta fiind a treia modificare a ratei dobanzii in ultimele trei luni.

Majoritatea economistilor se asteptau la o reducere de 0,5 puncte procentuale a dobanzii.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a precizat in cadrul unei conferinte de presa ca se asteapta ca recesiunea din zona euro sa continue si anul viitor, insa presiunile inflationiste se vor tempera.

Pentru 2009, reprezentantii BCE estimeaza ca rata inflatiei va creste cu 1,4%, dupa avansul de 3,3% din acest an, temperarea inflatiei avand drept cauza ieftinirea marfurilor si incetinirea semnificativa a activitatii economice.

Trichet nu exclude insa o temperare mai alerta a ratei inflatiei la mijlocul anului 2009. Desi unii economisti au vorbit despre pericolul deflatiei in zona euro, presedintele BCE a respins aceste riscuri, subliniind ca reducerea ratei inflatiei nu este echivalenta cu deflatia.

Alte banci centrale au anuntat joi scaderi mai accentuate a ratei dobanzii de politica monetara. Astfel, tot joi, Banca Angliei (BoE) a anuntat ca a coborat dobanda cheie cu un punct procentual, la 2%, cel mai scazut nivel din 1951 si pana in prezent, masura ce are drept scop sprijinirea economiei, potrivit Reuters.

Masura BoE a fost anticipata de majoritatea analistilor, dupa ce o serie de indicatori economici sugerau ca economia britanica se indreapta spre o recesiune severa. Economia Marii Britanii s-a contractat in cel de-al treilea trimestru al acestui an, pentru prima data de la inceputul anilor '90, iar analistii se asteapta la o intensificare a crizei in 2009.

Banca centrala a Suediei, Riksbank, a redus dobanda de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale, la 2%, pentru a sustine economia. Aceasta este cea mai mare reducere operata vreodata de Riksbank, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la o scadere a dobanzii cheie cu un punct procentual.

Dupa anuntul bancii centrale, coroana suedeza s-a depreciat in fata monedei unice, un euro fiind cotat la 10,529 coroane, fata de 10,441 coroane inainte de anunt.

Eurostat a anuntat joi ca zona euro a intrat in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in cel de-al treilea trimestru cu 0,2%. In cel de-al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro s-a contractat cu 0,2%.