Standard & Poor's a coborat perspectiva bancii MKB Romexterra Bank, de la "stabila"' la "'negativa" si a confirmat ratingul "BB minus" pentru credite pe termen lung si "B" pe termen scurt, reflectand deteriorarea conditiilor de piata din Romania, potrivit NewsIn care citeaza un comunicat al agentiei de evaluare. Masura reflecta, de asemenea, deteriorarea rapida a performantelor financiare ale bancii in 2008, in contextul in care cresterea semnificativa a cheltuielilor si provizioanelor pentru imprumuturi au atras pierderi nete in primele noua luni ale anului.

In ultimul rand, ratingul ia in calcul posibilitatea unui nivel mai scazut al sprijinului din partea companiei-mama, din cauza accentuarii riscurilor macroeconomice in Europa Centrala si de Est, care ar putea restrictiona capacitatea sau dorinta grupului de a oferi sprijin aditional.

MKB Romexterra este detinuta in proportie de 80% de banca MKB Bank ZRT din Ungaria. Ratingul pentru credite pe termen lung acordat acesteia reflecta si sprijinul asteptat din partea MKB si grupului-mama, Bayerische Landesbank. S&P considera ca MKB Romexterra este o subsidiara strategica a grupului.

MKB Romexterra este o banca de marime mijlocie, aflata pe locul al 19-lea, dupa marimea activelor, in Romania, cu o cota de piata de 1%. Profilul bancii este dominat de riscuri mari de creditare, accentuate de cresterea rapida din 2007 si prima jumatate din 2008 si de inrautatirea mediului financiar si bancar din Romania. Riscurile referitoare la lichiditate provin mai ales din turbulentele constante de pe piata si sunt contrabalansate de finantarea semnificativa din partea bancii-mama.

Potrivit standardelor de contabilitate din Romania, profitabilitatea bancii a scazut dramatic in 2008, inregistrand pierderi moderate in primele noua luni, noteaza analistii de la S&P.