Danemarca va face injectii de capital in bancile locale pentru a debloca creditarea, insa guvernul nu intentioneaza sa le nationalizeze, a anuntat luni Ministerul Economiei si Afacerilor, transmite Reuters. Presa daneza noteaza ca pachetul de masuri ar putea fi prezentat parlamentului pana la Craciun.

Ministrul Lene Espersen a declarat ca "guvernul analizeaza modul in care injectia de capital va contribui la intarirea capitalurilor institutiilor financiare daneze. Ne uitam la experienta altor state".

Premierul danez Anders Fogh Rasmussen a precizat intr-un interviu ca o decizie va fi luata in cateva saptamani.

"Trebuie sa reactionam si la faptul ca alte tari au luat masuri si au injectat capital in piete. Daca suntem singurii care nu facem acest pas, institutiile noastre financiare vor avea o pozitie inferioara fata de cele din alte tari", a mai spus Rasmussen.

In incercarea de a recastiga increderea investitorilor si de a dezgheta creditarea interbancara, Danemarca a oferit in octombrie garantii nelimitate pentru depozite si pentru datoriile bancilor catre creditori, in afara de obligatiunile garantate.

In schimb, bancile daneze au acceptat sa plateasca pana la 35 miliarde de coroane daneze (6,03 miliarde de dolari) in urmatorii doi ani, intr-un fond de lichidare, pentru preluarea institutiilor aflate in impas financiar.