Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a anuntat ca va radia, din oficiu, persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului, daca acestea nu opteaza pentru continuarea activitatii, pana la 25 aprilie 2009, potrivit Avocatnet.ro.

"La data de 25 aprilie 2009 expira termenul pana la care se mai poate exercita dreptul de optiune pentru continuarea activitatii comerciale in una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta nr. 44 din 25 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale. Prevederea se adreseaza persoanelor fizice si asociatiilor familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului, in temeiul unor acte normative anterioare ordonantei de urgenta mai sus mentionata", se arata intr-un comunicat emis de ONRC

ONRC precizeaza ca, dupa aceasta data, vor fi radiate, fara nici o alta formalitate, din registrul comertului, toate persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare Ordonantei de urgenta nr. 44/2008 si care nu si-au exercitat dreptul de optiune prevazut de actul normativ emis de Guvern.

Din punct de vedere statistic la nivelul municipiului Bucuresti, sunt asteptati peste 20.000 de comercianti care trebuie sa opteze pentru continuarea desfasurarii activitatii in una din formele prevazute de noul act normativ. In cele 8 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta s-au prezentat la nivelul municipiului Bucuresti doar 2.000 de comercianti, conform datelor furnizate de ONRC.

Ordonanta de urgenta nr. 44/2008 a prevazut preluarea in intregime de catre registrul comertului a procedurii de inregistrare si de autorizare a persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale si familiale, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.

Pana la aparitia acestui act normativ, inmatricularea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se facea pe baza autorizatiei emise de primaria competenta.

Ordonanta nu se aplica profesiilor liberale si activitatilor economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale. De asemenea, nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.