Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,49 miliarde de lei la finalul lunii octombrie, in crestere cu 141% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit NewsIn care citeaza date ale BNR. In acelasi timp, ponderea restantelor in volumul total al creditelor acordate s-a dublat.

  • Ponderea restantelor s-a dublat
  • Firmele si locuitorii din Capitala se afla in topul restantelor, dar si al creditelor contractate
  • Volumul creditelor acordate de banci a scazut usor
  • Cele mai putine credite s-au acordat in Covasna, Giurgiu si Calarasi

Astfel, ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate a ajuns la aproape 1,29% la finalul lunii octombrie, dupa ce in aceeasi luna a anului trecut aceasta se situa la 0,7%.

Conform datelor BNR, firmele si locuitorii din Capitala au cele mai mari restante, in valoare de 867 milioane de lei, insa acestia se afla pe primul loc si in ceea ce priveste volumul creditelor contractate. Bucurestiul este urmat in topul celor mai mari restante de judetul Brasov, cu 114,3 milioane de lei si Bihor, unde populatia si firmele au restante la credite de 94,8 milioane de lei.

Pe locul patru in topul restantierilor se afla judetul Timis, cu restante la plata creditelor de 93,8 milioane de lei, iar pe pozitia a cincea se situeaza judetul Cluj, unde restantele ajung la 86,8 milioane de lei.

Per total, restantele la creditele in lei sunt de 1,68 miliarde de lei, iar cele la creditele in valuta de 815 milioane de lei.

Volumul creditelor acordate de banci a scazut usor

Totodata, in aceeasi perioada se observa o usoara scadere a nivelului creditelor acordate, pana la 193,9 miliarde de lei, dupa ce in luna anterioara acestea insumau 195 miliarde de lei.

Din totalul creditelor contractate pana la finalul lunii octombrie, peste o treime sunt contractate de populatia si firmele din Bucuresti, 55,8% dintre acestea fiind acordate in valuta. Astfel, imprumuturile in lei au ajuns la 85,96 miliarde de lei, iar creditele in valuta au insumat 108 miliarde de lei.

Dupa Capitala, cele mai mari credite au fost acordate in judetele Cluj (8,9 miliarde de lei), Constanta (7,65 miliarde de lei), Timis (7,48 miliarde de lei) si Brasov (6,34 miliarde de lei).

Creditele acordate locuitorilor si firmelor din Capitala si din cele patru judete mentionate insumau peste jumatate din valoarea toala a imprumuturilor la nivelul intregii tari.

La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 988 milioane de lei, Giurgiu 1,09 miliarde de lei si Calarasi 1,26 miliarde de lei.