Creditarea din sistemul bancar este incetinita, si nu blocata, bancile devenind mai atente la situatia clientilor, a declarat, miercuri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citat de NewsIn.

"Se creaza o imagine aproape de fals cand se spune ca creditarea este blocata. Ea este incetinita, nu blocata. In situatia in care unele societati comerciale raman in urma cu platile la stat ori la furnizori, bancile devin mai atente. Inainte de criza, poate ca se mai trecea cu vederea, insa acum bancile comerciale sunt mai atente, mai restrictive", a mai spus Ghetea.

Bancile vor prezenta saptamana viitoare propunerile pentru modificarea normelor de creditare

Totodata, presedintele a mai precizat ca bancile vor prezenta saptamana viitoare bancii centrale propunerile de modificare a normelor de creditare, care vor include separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate.

"Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va prezenta in cursul saptamanii viitoare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) propunerile bancilor cu privire la modificarea normelor de creditare. Inca se lucreaza la propunerile de schimbare a normelor de creditare, insa acestea vor cuprinde separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate", a declarat presedintele ARB.

Declaratia vine in contextul in care BNR a anuntat ca va reanaliza, in ianuarie 2009, impreuna cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse.

Unele banci au pus pe seama noului regulament de creditare a populatiei franarea creditarii incepand cu octombrie. In acelasi timp, reprezentantii bancii centrale sustin ca probema este, de fapt, lipsa resurselor de finantare.