Am vazut ca s-a creat mare valva in jurul unei posibile aliante PDL - PSD. Personal, cred ca o alianta PDL - PNL ar fi mai potrivita pentru Romania de dupa 2009.

Iata insa unde sunt asemanarile si putinele deosebiri intre PSD si PDL.

Sa incepem cu deosebirile:

1. PDL pare mult mai credibil in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei, in primul rand datorita sustinerii unui independent ca ministru al justitiei in 2005 - 2007 si a unui DNA independent. O alianta cu PSD probabil ca va reduce semnificativ dorinta PDL de a lupta cu coruptia.

2. Educatia: PDL nu s-a opus proiectului Miclea in invatamant, in timp ce PSD-ul nu a fost interesat de subiect.

3. Infrastructura: PDL pare mai impotent decat PSD-ul - de exemplu in Bucuresti - in a duce la bun sfarsit lucrari in infrastructura.

Insa atunci cand este vorba de asemanari, avem mult mai multe:

1. Ambele partide isi doresc o descentralizare reala. Multi vor cataloga acest lucru drept o baronizare locala a Romaniei. Poate au dreptate. Insa din punct de vedere democratic este mai bine ca deciziile in multe domenii - de la educatie la sanatate la transport, etc - se vor lua la nivel local, nu central.

2. Ambele partide sunt promotoarele unui rol extins al statului in economie. Probabil ca vor face anumite privatizari partiale, insa ce este firma de stat in 2009 va fi si in 2013. Si probabil, la fel de prost gestionate.

3. Ambele partide nu au programe prietenoase cu mediul de afaceri, taxele si impozitele vor creste, birocratia va fi mai stufoasa decat acum.

4. Ambele partide sunt alergice atunci cand este vorba despre respectul dreptului la proprietate.

5. Ambele partide sunt populiste intr-o masura mai mare decat PNL.

De aceea spuneam ca PSD si PDL au programe similare. Repet, in opinia mea, Romania are nevoie de mai mult liberalism, asemanarile din punctele 2, 3, 4 si 5 dintre PDL si PSD sunt ingrijoratoare si din aceasta cauza ar fi de dorit o alianta PDL - PNL. Oare cei 18% dintre romani care au votat cu PNL ce isi doresc?

Pe aceeasi tema si analiza programelor celor doua partide:

* Programul PSD: nota 3,25

* Programul PDL : nota 5,50