Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,61% din PIB in luna octombrie

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2008, 16:57 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(10 Dec 2008) PDF, 18KB
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele zece luni ale acestui an un deficit de 1,61% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, veniturile bugetului general consolidat au insumat 135,90 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 144,01 miliarde de lei.

Dupa primele noua luni, bugetul consolidat inregistra un deficit de 1,42% din PIB, adica 7,17 miliarde de lei.

Ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut a fost de 26,9%, iar cea a cheltuielilor de 28,5%.

Potrivit executiei bugetului general consolidat, contributiile sociale colectate au fost in suma de 39,07 miliarde de lei, taxa pe valoarea adaugata - 35,05 miliarde de lei, impozitul pe profit - 12,55 miliarde de lei, impozitele pe venit si salarii - 15,03 miliarde de lei.

Cheltuielile de personal au reprezentat 27,97 miliarde de lei, cele pentru asistenta sociala - 42,68 miliarde de lei, cele pentru bunuri si servicii - 25,92 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de capital au totalizat 17,11 miliarde de lei.

PIB-ul luat in calcul la executia bugetara a fost in suma de 505 miliarde de lei.

In 2007, deficitul bugetului general consolidat a fost de 9,44 miliarde de lei, reprezentand 2,42% din PIB. Pentru 2008, deficitul programat a fost coborat de la 2,7% din PIB la 2,3% din PIB, dupa rectificarea bugetara din martie.

In data de 4 decembrie, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, preciza ca deficitul bugetar a urcat la 2,9% din PIB in ultimele 11 luni, dupa o scadere drastica a veniturilor in lunile octombrie si noiembrie.

Bugetul general consolidat mai cuprinde alaturi de cele cinci bugete principale (bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul de somaj, fondul unic de sanatate, bugetele locale) bugetul AVAS, bugetul activitatilor din privatizare, bugetul activitatilor finantate integral din venituri proprii, fondurile externe nerambursabile, creditele institutiilor publice, bugetul Trezoreriei, bugetul Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

287 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă