Banca Mondiala (BM) a anuntat miercuri lansarea unei linii de creditare de urgenta, pe termen lung si fara dobanda, destinata celor mai sarace tari din lume, a carei valoare ar putea ajunge la doua miliarde de dolari, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Prin aceasta, institutia va finanta programe de securitate sociala, infrastructura, educatie si sanatate.

"Facilitatea, ce reprezinta un raspuns de urgenta al Asociatiei Internationale de Dezvoltare (AID) la criza financiara, a fost aprobata, marti, de Consiliul de administratie al Bancii Mondiale, si va permite BM sa finanteze rapid programele de securitate sociala, de infrastructura, de educatie si de sanatate", arata un comunicat al institutiei.

"Nu ne putem permite sa efectuam operatiunile standard. Avem nevoie de un plan de salvare a oamenilor, nu numai de salvare a sistemului financiar, si avem nevoie de o mare capacitate de reactie pentru a ne asigura ca banii ajung rapid acolo unde este cel mai necesar", a declarat Robert Zoellick, presedintele BM.

"Deja 100 milioane de persoane se confrunta cu saracia, din cauza preturilor ridicate la alimente si petrol, si estimam ca reducerea cresterii economice cu un punct procentual in tarile aflate in curs de dezvoltare va pune alte 20 milioane persoane in aceasta situatie", a adaugat Zoellick.

Potrivit BM, impactul crizei financiare asupra tarilor sarace va fi important, chiar daca "in mare parte indirect", fiind resimtit prin scaderea investitiilor, in turism, prin nivelul creditelor disponibile, prin scaderea cursurilor valutare si prin cresterea incetinita a exporturilor.

AID este o filiala a Bancii Mondiale ce ofera imprumuturi pentru 78 dintre cele mai sarace tari ale lumii. AID dispune de resurse de 42 miliarde de dolari, potrivit BM. In anul financiar 2007-2008, incheiat la sfarsitul lunii iunie, angajamentele AID, ce constau in imprumuturi, subventii, ajutoare si garantii, ajunsesera la 11,2 miliarde dolari.