Director Raiffeisen: Romania are nevoie de un plan de salvare de zece miliarde euro / Replica analistului Emil Stoica: Raiffeisen are nevoie de zece miliarde de euro
Raiffeisen vede probleme majore
El a mentionat ca, daca acesti bani nu vor putea fi scosi din rezervele valutare, Uniunea Europeana (UE) va face tot posibilul sa sprijine un nou stat membru, dar va avea nevoie de tot sprijinul din partea noului guvern.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a mentionat ca banca nu cere bani de la stat, respectiv de la contribuabili, ci ar prefera sa isi poata utiliza proprii bani, care ar rezulta dintr-o noua diminuare a rezervelor minime obligatorii de catre banca centrala. Aceasta masura ar trebui sa ridice si lichiditatea din piata, sustine van Groningen.
"Ne asteptam la noi scaderi ale ratei rezervelor minime obligatorii, dar numai la lei, nu si la valuta", a mai spus van Groningen, adaugand ca daca va fi stimulata si piata titlurilor de stat, bancile vor putea folosi aceste titluri drept garantii pentru a accesa facilitatea de credit (lombard) de la banca centrala.
James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania responsabil de trezorerie si piata de capital, a adaugat ca poate fi luata in calcul si o masura de tintire directa a bancilor cu probleme, spre deosebire de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, care ar avea efect asupra intregii piete bancare.
Alte masuri care ar trebui luate pentru sustinerea economiei sunt reducerea deficitului de cont curent cauzat de cresterea prea rapida a cererii de consum din ultimii ani, a mai precizat Herbert Stepic, insa acesta a mai adaugat ca reducerea cererii va fi "ajutata" de lipsa finantarilor actuale. Alte probleme stringente sunt si reducerea deficitului bugetar pentru ca "nu e loc de relaxare fiscala si cresteri salariale" si mai ales cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, care ar ajuta Romania sa faca fata crizei economice.
"Romania va avea nevoie de aceste fonduri mai ales la anul", a atras atentia Stepic.
Printre aspectele pozitive legate de economia romaneasca, directorul general al Raiffeisen International a mentionat flexibilitatea acesteia, in special datorita economiei gri, care amortizeaza efectele negative ale crizei economice.
Replica analistului Emil Stoica: declaratii iresponsabile
In replica la declaratia oficialilor Raiffeisen, analistul Emil Stoica sustine ca "Domnii de la Raiffeisen se cred, probabil din inertie, inca in postura de a da lectii, de a desconsidera Romania; cand, de fapt, problemele sunt chiar la domniile lor in ograda".
"Raiffeisen, ca si alte banci din Austria, a pus din greu umarul in Europa de Est la cresterea consumului, la bula imobiliara, la deficitul de cont curent, la alte dezechilibre macro. Acum cand vad negru pe alb riscurile la care s-au expuns cu inconstienta, incep sa ceara bani, garantii. De la statul roman, caci injectiile de capital de la guvernul austriac nu sunt suficiente…", mai scrie Emil Stoica pe blogul sau.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
E chiar foarte simplu sa te duci la stat sa ceri bani...ca doar pe afara se poarta asta...sa le nationalizam tovarasi ....ca noua nu ne mai ajunge profitul...am deschis sute de filiale /an si acum ne-am dat seama ca putem lua si niste bani frumosi de la guvern...ca isarescu are bani la BNR...
Domnu' care ne predati lectii de economie...si ne ziceti de cati bani aveti nevoie....exista si varianta falimentului...
E foarte usor sa cereti bani ...ca doar prostul de roman si-a pus pielea la saramura si a luat credit si acum sa va dea tot el bani sa va salvati incompetenta si prostia...
Si pentru mine zic ca ar fi arhisuficient 1milion de euro!
Promit ca daca-mi dati 1 milion de euro ma "stabilizez" undeva in Hawaii si nu mai deranjez statul roman cu nimic!
Cand dadeati credite in nestire era bine.
Acum vreti bani de la stat??!?!???
bancile din romania au cele mai mari comisoane din europa, cele mai mari dobanzi, cei mai nesimtiti si nepregatiti angajati, si mai vor si 5 miliarde de euro din banii publici???!!!!!!!!!!!!?????
acum, reformulez: daca se va intampla asta, voi fi suparat cum n-am fost niciodata si cred ca si ceilalti romani iubitori de banci vor fi la fel.
ce au zis ei.. nu mai dam credite 2 luni si dupa aia cerem 10miliarde ca sa se deblocheze piata creditelor.
asta nu e santaj????
Restul de 9 miliarde pot fi impartite intre cei din vechea conducere (Parlament, Guvern) inainte de a preda stafeta noii conduceri.
in rest de acord cu cele afirmate, dar mentionez ca eu nu mai lucrez cu baietii respectivi. am invatat ca cel mai bine lucrezi cu cei mici. dar si acolo sunt prosti multi la ghiseu...
Cum naiba aduna bancile 5 miliarde din scaderea ratei dobinzilor cind cifra de afaceri este tot cam atit????
Si titluri de stat la ce ii trebuie? Trebuie sa acopere gaurile bancii ?
Poate nu ma pricep eu deloc, dar propunerea asta miroase a prosteala.....
Pentru economia reala eu vad 6 solutii:
1)gestionarea banului public cu responsabilitate
2)o justitie corecta cu Voiculescu si Nastase la pirnaie
3)atragerea fondurilor europene
4)munca
5)munca
6)munca
In situatia in care bancile nu ar mai avea bani pentru retragerile populatiei sau ar intra in faliment, atunci toate creditele ar fi declarate scadente (cititi-va contractele de credit), oamenii nu ar avea de unde sa-si plateasca a doua zi creditele si ar intra in executare silita (cam asa s-a intamplat in America in timpul primei crize economice). Avand in vedere ca 9 din 10 romani au credite la banci si ca din 43 de banci cel mult 4-5 au avut politici de risc adecvate (adica alea pe care le injurati ca nu va dau 500.000 Eur credit pt cumpararea de locuinte "decente" la un venit de maxim 1500 ron pe luna), imaginati-va ce ar urma daca dorintele voastre ar deveni realitate....
"La aparitia oricarui caz de culpa precum si pentru incalcarea oricaror alte obligatii contractuale, Banca este indreptatita sa declare scadenta anticipata a creditului , notificand aceasta Imprumutatului in scris"
si asa mai departe... inca vreo 3 parargrafe.
Ca sa fii pe deplin convins, fa o vizita la banca sau suna la dept. de relatii cu clientii al bancii respective.
Mai clar: daca nu ai mijloace sa executi pe datornic, poti sa-ti iei adio de la banii datorati ;)
Eu unul chiar as profita de ocazie sa trag o mica teapa bancii (ca oricum ea trage tepe in fiecare secunda).
Dupa ce ati plans la usa BNR-ului sa relaxeze conditiile de creditare acum vreti si mai mult: bani cu dobanda mica sau chiar zero. Pai ca ce chestie, ca sunteti in situatia bancilor occidentale?
Eu cand vin la voi sa iau imprumut imi cereti un DAE de 20%. Nesimtirea voastra chiar nu are limite!?
adica Raiffaisen sugereaza sa ne mai imprumutam oleaca ca sa lasam mostenire mai multe datorii ?
85 % sint filiale de la bancile mama din Italia,Austria,Grecia,si daca nu gresesc, Franta. Cum au mamele lor mari probleme acasa,hop! gasim repede scuza sa luam ceva bani si de la romani ! ( nu mai ajunge ce cistiga prin dobinzi) . Daca e sa ajutam ceva banci mai bine alea romanesti ca sint mici si amarite in comparatie cu gigantii astia straini.
Nu ca am ceva cu strainii , am fost destul doar o vaca de muls !
va da fonduri insuficiente? ne retragem banii????
vedeti-va de zarzavaturi, agricultura sau, in general la noi romanii, taiat frunza la caini! nu stiti nimic! vorbiti de incompetenta angajatilor in banci ... voi incompetentilor?!
scuze!... poate ca sunteti bugetari... si in cazul asta nu am decat cuvinte de... sanatate la adresa voastra!
"fiecare popor are moneda pe care o merită"! parafrazat romanii isi merita comsioanele, dobanzile la fel de bine cu isi merita spagile, banii de meditatii dati profesorilor la pachet cu cresterile salariale din tot sistemul bugetar!
cu noi, romanii, soarta e inca blanda! cine stie, cunoaste!
te-ai uitat la prea multe filme americane....
daca esti de buna credinta si ti-ai platit ratele, in romania, orice judecator o sa-ti dea castig de cauza.
asa ca lasa ozn-urile astea ; mai e un ozn cu suplimentarea garantiiilor, venit tot de prin sua de la baieti cu em-bi-ai-uri, dar... ...
iarna nu-i ca vara
diminteata nu-i ca seara
romania nu-i ca sua.....
asa ca multa/pentru banci si... nu uitati, munca e bratara de aur.
la munca cu voi, nu la cersit bani de la stat!!!
Nu ar fi amuzant sa dea toate bancile straine faliment eventual super ar fi sa dea si bancile-mama faliment pentur ca dupa aceea nu ar mai fi amuzant de vazut cum rezista imm-urile si companiile care isi finanteaza mare parte a investiilor si activitatii curente din linii de creditare (vorbind in general desigur).
Observ inversunarea impotriva bancilor straine din piata. Si cand te gandesti ca cele mai mari tunuri, tepe si furturi au fost facute de banci romanesti 100%.
Lasand gluma, in economia moderna finantarile pe care le ofera bancile sunt esentiale in dezvoltare. Este, sa-i zicem asa, un rau necesar. Si intr-o economie care deja functioneaza pe combustibilul asta, falimentul sectorului financiar are repercursiuni foarte grave!
Stiu ca e foarte urat sa te uiti cum banii pe care ii dai la stat salveaza o banca care iti ia pentru un credit ipotecar de cateva ori valoarea casei, dar nu e cu nimic mai urat decat cresterile salariale pe care le cer bugetarii nostri mult iubiti! Si daca analizezi rational efectele pe care le au cele doua actiuni, atunci vezi ca prima varianta nici nu e chiar atat de urata.
Cum s/o spune siktir pe nemteste ?!
Romania nu are bani de aruncat, mai ales ca banii trebuie sa vina de la Franta, Olanda si toate tarile din care provin bancile straine unde BNR-ul nu se poate baga.
pina acum a avut finantzare din afara moca. isi permitea sa aiba cele mai proaste dobinzi la depozite din romania. acum, in loc sa vina cu niste dobinzi rezonabile face galagie sa i se dea bani de la stat.
asa ca:
huo! mama lor de bisnitzari!
alt exemplu:
ca sa iti faci un depozit in euro la ei, suma minima e 1000 de euro. una mie euro!!! aratami-i tu pe aia care au 1000 euro prin buzunare. asa ca astia sint de pe alta planeta.
E riscul lor, nu al nostru..
Daca o banca are probleme, sa o preia statul roman. Si apoi le privatizam iar, incet incet,.
Hai cu inca o afacere Petrom!
Vor bani? Sa faca bine sa se caute in propriile buzunare! Caci un director de banca cu cateva milioane de euro pe an trebuie sa raspunda in situatia de fata, si nu populatia Romaniei.
Au incasat salarii grase si au dat chix!
SA DEA BANII INAPOI!
NU?
Acum cer mila de la guverne ?
Nu la fel s-a intamplat cu altii de speta mai joasa: vezi Sever Muresan prin anii '90.
Justitia are mai multe viteze.
Asa, pt cultura ta generala, Raiffeisen a fost si este una din bancile cu o ploitica de risc foarte riguroasa. De la Raiffeisen nu obtine credit orice persoana. Probabil ca esti rntre cei pe care banca i-a respins si de-aia vorbesti asa.Asa ca ar fi mai bine sa te informezi inainte sa vorbesti.
Alte banci, care dadeau credite pe banda rulanta ce sa mai zicem...am macar bunul simt sa nu le mentionez numele.
Vreau sa va intreb un lucru: aveti masina? Dar apartament? Si le-ati luat cu credit, nu? Nu v-ati intrebat niciodata ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost creditele bancare? Si, in plus, bancile din Rom au dat credite pt ca cineva le-a cerut !! Voi, noi, cu totii !!
De ce dobanzile sunt mai mari in Rom decat in alte tari? Pt BNR obliga fiecare banca ca pt fiecare 10.000 Eur dati ca si credit sa depuna in visteria BNR 40 % adica 4.000 Eur. In alte state acest procent este de sub 5 %. La Ron acum este 18 % in cond in care pana acum 2 luni a fost 20%.
Nimeni nu spune ca sis bancar din Romania este perfect. Din contra, mai are multe pt a ajunge la un nivel decent, dar sa dam vina doar pe acest domeniu chiar nu este o decizie corecta.
Sa ne amintim ca au fost si vremuri mai rele si, poate, in anumite cazuri, bancile din strainatate au salvat de la faliment cateva institutii romanesti de profil lovite greu de tunuri date tot de conationalii nostrii.
mi se pare tendentios prezentat si de emil stoica, in conditiile in care declaratiile Raiffeisen se refereau la reducerea rezerverlor minime obligatorii, si nu la acordarea de bani publici bancilor
in plus, raiffeisen are o politica de risc foarte stricta, iar rata de default din cate stiu eu este cea mai mica din Romania si nu are expuneri pe derivative, ceea ce, in intelegerea mea limitata, inseamna ca nu prea are de unde sa faca pierderi
Acum, daca sunt probleme sa plateasca cine a luat credite si cine a dat.
De ce sa amestecam statul roman?
2. "In alte state acest procent este de sub 5 %"
Care alte state amice???
Islanda cumva?
In SUA e 10%.
Tu ai macar habar ce inseamna rezerva de 5%?!?!?!?
Inseamna ca un nespalat de austriac care vine in Romania cu 1 euro in buzunar poate sa creeze din pix 50 de euro (!!!!!!) si sa mi-i imprumute mie, prostului de roman si sa-mi ia comision si dobanda la aia 50 de euro creati DIN PIX.
Daca am fi fata in fata pentru o asa PROSTIE spusa ti-as arde o palma dupa cap!
La o rezerva de 20% o banca poate sa imprumute de 5 ori mai multi bani decati are, la 10% de 10 ori mai multi iar la 5% de 20 de ori mai multi.
Ideea e ca mi se pare o nesimtire inimaginabila sa imprumuti mai multi bani decat ai, iar CULMEA-CULMILOR nesimtirii e sa ceri sa poti sa imprumuti de 20 de ori mai multi bani decat ai.
Dar cine mama ta esti?
Stapanul lumii?
Sa nu uitam ca si la rezerva de 18% bancile de la noi au raportat profituri astronomice.
aveti idee dragilor ce se intampla cu creditele acordate de o banca ce intra in faliment? aveti idee in ce postura se vor afla clienti respectivi? ia interesati-va.
e simplu sa spui "sa dea faliment". si eu as spune la fel, ca doar m-a uscat dobanda la buzunar. las` sa crape actionaru` de ciuda ca s-a dus banca de rapa. dar eu am ipoteca pe casa pe care am cumparat-o si stiu ce m-asteapta daca banca da faliment.
una e sa fii satul de baliverne spuse de oameni mai mult sau mai putin importanti prin ziare sau tv, sa fii spectator la jocuri de culise care majoritatii aduc pierderi si sa comentezi asta si alta e sa te-apuci sa dai tu solutii "salvatoare"
Arata-mi tu un astfel de caz in Romania, cand banca a dat faliment si i-au scos omului casa la vanzare.
Asa ceva nu merge in sistemul nostru de drept, in justitia noastra, tu chiar crezi ca un judecator o sa dea castig de cauza creditorilor bancii daca tu ai fost de buna credinta si ti-ai platit ratele la timp?
Noup!
Nu cred ca are vreo treaba criza cu situatia acestei banci. Cel mai probabil extinderea nerusinata si incompetanta crasa a multora dintre functionarii ei (incepand cu cei de la ghiseu si terminind cu conducerea) e cea care va trimite banca asta in faliment, pana la urma.
Chiar daca statul o va ajuta acum, zile multe oricum nu mai are, pentru ca de fapt nici nu cred ca poate oferi servicii decente si nici potential de imbunatatire nu vad de unde va putea veni.
In urma cu aproape un an, cand declinul lor era vizibil pentru oricine, i-am zis unui functionar ca nu cred ca banca va ajuge la Craciunul urmator si l-am sfatuit pe bietul om de la ghiseu (caer ma ajutase, saracu" cu o treaba, dupa ce tot sistemul lor aiurea ma trimisese in balarii...) sa se mute la o banca serioasa, pentru ca parerea mea este ca R nu face decat sa purjeze profit din RO in Austria si nimic altceva, finalul previzibil (si probail dorit chiar de ei) fiind falimentul.
Deci dnii de la Oesterreich vin aicea la le pauvre peuple roumain sa faca lovele din comision. O dau in gard. Acuma trebuie bani din nou ca sa le acoperim LOR gaurile. Fuq ze cat.
Trissten. Intr-adevar, cam 50% din banci ar trebui sa se transforme inapoi in bacanii, magazine cu placi de baza sau ceasornicarii. Macar alea nu produceau nimic. Astea produc pseudopierderi provocate, in principal - parerea mea - de lacomia nemasurata.