Consiliul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat joi planul bugetar si de afaceri pentru 2009, ce permite majorarea cu circa 20% a fondurilor alocate investitiilor, la aproximativ sapte miliarde de dolari, potrivit NewsIn. Din cheltuielile suplimentare de un miliard de dolari, jumatate sunt destinate pentru Europa Centrala si de Est.

Majorarea finantarii reprezinta raspunsul BERD la impactul crizei financiare mondiale asupra tarilor in care banca desfasoara operatiuni.

BERD va sustine sectoarele bancare din tarile unde are investitii, in incercarea de a mentine fluxurile de finantare, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM). BERD isi va extinde ajutorul si asupra sectorului corporatist.

"Anul viitor va fi extrem de dificil pentru mai multe afaceri din regiune, insa, indiferent de ce se va intampla, BERD este deschisa pentru aceste afaceri. Dispunem de suficient capital, de sustinerea unanima a proprietarilor nostri si intentionam sa investim mai mult decat inainte", a declarat Thomas Mirow, presedintele BERD.

In cadrul pachetului, BERD isi va mentine principiile operatiunilor de baza si va raspunde la cererile individuale tratand cazurile in mod separat, pentru a asigura un impact maxim al interventiilor. Pachetul nu se limiteaza la un sector anume al economiei, ci este aplicabil tuturor sectoarelor si tuturor tarilor supravegheate de banca, in functie de nevoi, de gradul de urgenta si de capacitatea bancii.

Pentru aceasta masura, nu au fost solicitate majorari de capital sau contributii suplimentare din partea actionarilor, majorarea finantarii fiind acoperita integral din rezervele bancii.