Datoria publica a Romaniei a crescut cu 14,9% la finalul lui octombrie, la 93,74 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 16 decembrie 2008, 13:06 Economie | Finanţe & Bănci

Datoria publica totala a Romaniei a crescut in primele zece luni ale acestui an cu 14,9% comparativ cu finele anului trecut, la aproape 93,74 miliarde de lei, reprezentand 18,6% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru 2008, potrivit NewsIn care citeaza date ale Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). La sfarsitul anului trecut, datoria publica totala era de aproape 81,59 miliarde de lei si reprezenta 20,16% din PIB-ul pe 2007.

Potrivit MEF, dupa primele zece luni ale acestui an, mai mult de jumatate din datoria publica, adica 56,49%, era in lei, 28,63% in euro, 11,3% in dolari, 2% in yeni japonezi, iar restul in alte valute.

Pe tipuri de instrumente, peste o treime (35,3%) era reprezentata la finalul lunii octombrie de imprumuturile de stat, 10,4% erau obligatiuni de stat, 9,1% eurobonduri, 4,7% din datorie era contractata sub forma certificatelor de trezorerie, iar 0,2% din aceasta sub forma de leasing financiar, arata datele MEF. Alte tipuri de resurse reprezentau 40,2% din datoria publica guvernamentala.

Fata de sfarsitul anului trecut, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a scazut cu mai mult de un punct procentual, de la 93,35% la 92,05%, in timp ce datoria publica locala cantarea 7,95% din datoria totala la sfarsitul lunii octombrie, comparativ cu 6,65% in decembrie 2007.

Ponderea datoriei negociabile a urcat la 24,27% in finalul lunii octombrie a acestui an de la 22,82% in decembrie 2007, restul fiind datorie nenegociabila.

Ministerul Economiei si Finantelor a luat in calcul, pentru produsul intern brut, ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru acest an, de 505 miliarde de lei.

Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

433 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri