Societatea de brokeraj Kiwi Finance considera ca bancile aproba cel mai greu, in ultima perioada creditele ipotecare, iar cauza principala o reprezinta valoarea garantiilor. "Pana in momentul in care se vor relua in numar semnificativ tranzactiile imobiliare nicio banca nu poate accepta o garantia cdare, poate, maine se va <>", a declarat Anca Bidian, director al societatii, la lansarea studiului "Planurile si temerile romanilor pe timp de criza". In ce priveste creditele care, totusi, se mai acorda, valoarea lor medie a scazut cu circa 40% in ultima perioada fata de lunile anterioare.

Kiwi Finance a intervievat, pentru realizarea studiului amintit, 7734 de persoane din 8 judete, cu venituri cuprinse intre 400 si 2.000 de euro. 59% dintre acestea considera ca actuala criza financiara le va afecta considerabil bugetul de cheltuieli necesar traiului zilnic, iar jumatate spun ca aceasta criza va afecta ratele pe care le au de platit la institutiile financiare.

In acelasi timp, 52% dintre participantii la studiu au declarat ca isi doresc sa achizitioneze o locuinta, dintre care 75% au in vedere contractarea unui credit. Din pacate, bancile nu mai sunt receptive la astfel de solicitari. Anca Bidian, directorul Kiwi Finance a spus ca, din experienta societatii, cam jumatate dintre bancile cu care colaboreaza se feresc sa mai acorde credite, mai ales ipotecare.

"Numarul creditelor acordate a scazut cu 60% in octombrie, fata de septembrie. In noiembrie, am sfatuit clientii nostri sa mai astepta, dat fiind ca aveam schimbari de conditii de la banci chiar de trei ori pe zi", a declarat Anca Bidian.

Creditele ipotecare se acorda cel mai greu, din cauza valorii incerte a proprietatilor oferite drept garantie. Acest aspect a fost subliniat si de expertii PricewaterhouseCoopers, care au apreciat, recent, ca "inca, nu se stie cat de jos a ajuns valoarea proprietatilor". Potrivit Ancai Bidian, preturile evaluate ale apartamentelor puse drept garantie au scazut cu 15-20% fata de vara acestui an.

In consecinta, a crescut numarul creditelor negarantate acordate de banci, ponderea acestora ajungand la 90% "in ultimele luni". Valoarea medie a unui credit negarantat a scazut, in schimb, de la 8.000 de euro la circa 5.000 de euro; pe cand un credit garantat a scazut de la 70.000 de euro, in medie, la circa 40.000 de euro.

Alte concluzii ale studiului Kiwi Finance:

  • 95% din repondenti au auzit de criza financiar-bancara internationala
  • 60% s-au declarat multumiti de relatia cu institutia financiara la care au contractat un credit
  • 52% doresc sa faca investitii intr-o locuinta, si numai 23% doresc sa achizitioneze un autoturism