Comisia de supraveghere a pietelor de capital din Statele Unite (Securities and Exchange Commission) nu a reusit sa descopere frauda pusa la cale de Bernard Madoff, in ciuda "informatiilor credibile si specifice" aduse in mod repetat in atentia personalului SEC, scrie Washington Post. Christopher Cox, presedintele SEC, a precizat ca institutia a primit date credibile despre inselatoria lui Madoff in ultimii noua ani, si a anuntat ca va lansa o ancheta interna pentru a afla de ce aceste date nu au fost cercetate mai indeaproape.

Aceste declaratii vin pe fondul cresterii semnelor de intrebare referitoare la modul in care a fost posibil ca Comisia de supraveghere a pietelor de capital sa nu se sesizeze in legatura cu schema piramidala initiata de fostul presedinte al Nasdaq, mai ales ca agentia a efectuat in anul 2007 un control la sediul firmelor lui Bernard Madoff.

Christopher Cox a incercat sa raspunda acestor intrebari, declarand ca agentia a tratat in mod inadecvat informatiile primite, inspectorii nu au transmis sefilor lor ingrijoarile privind fondurile administrate de omul de afaceri, acestia bazandu-se in cercetarile lor doar pe documentele oferite voluntar de Madoff, in loc sa trimita citatii pentru a obtine informatii.

Totodata, Cox a spus ca inspectorul general al SEC va investiga daca relatiile personale dintre membrii familiei lui Bernard Madoff si personalul agentiei au contribuit la esecul investigatiilor. Astfel, institutia va cerceta daca Shana Madoff, nepoata omului de afaceri, si sotul sau Eric Swanson, un fost oficial al SEC care a fost implicat in examinarea operatiunilor lui Madoff, au legatura cu acest caz.

Seful comisiei de supraveghere a pietelor de capital a mai precizat ca Bernard Madoff tinea registre contabile duble si a falsificat documente, ceea ce i-a permis sa ii induca eroare investitorii si autoritatile de reglementare.

In ceea ce priveste victimele acestui sistem piramidal, principalul avocat al unei firme de avocatura din Uniondale, statul Long Island, a anuntat marti ca pana in prezent aproximativ 100 de persoane au depus plangere in procesul deschis impotriva lui Bernard Madoff, potrivit Newsday.com. Mark Mulholland, seful departamentului de litigii al firmei de avocatura Ruskin Moscou Faltischek, a precizat ca aceste persoane reclama prejudicii cuprinse intre 1 si 500 milioane de dolari.

In acelasi timp, FBI a deschis o linie speciala pentru investitorii care cred ca ar putea fi pagubiti de actiunile firmelor lui Mardof, scrie Fox News. Autoritatile ii sfatuiesc pe acestia sa stranga toate documentele care au legatura cu investitiile lor in companiile fostului sef al NASDAQ.

Potrivit Comisia de supraveghere a pietelor de capital Bernard Madoff a actionat pe baza unei scheme piramidale, sau Ponzi, care opereaza pe principiul "ia de la Petru ca il platesti pe Pavel".

Astfel, cu promisiunea unor castiguri mari drept momeala, fraudulentul ia luat bani de la investitori noi pentru a plati mai devreme alti investitori. Aceasta se intampla pana in momentul in care nu mai poate gasi noi investotori si intregul sistem se prabuseste, iar cei mai noi investitori pierd toata suma investita.

Detaliile privind frauda pusa la cale de Madoff nu sunt inca pe deplin lamurite de autoritatile americane, SEC anuntand ca isi continua investigatiile.

Acest sistem este numit dupa Charles Ponzi, un escroc din anii '20 care promitea investitorilor un castig de 40%, in doar 90 de zile, comparativ cu unul de 5% oferit de conturile de economii deschise la banci.