Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a oferit Bancii Transilvania un credit in valoare de 100 milioane de euro destinat finantarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, se arata intr-un comunicat al institutiei internationale. Acest imprumut va permite Bancii Transilvania sa continue creditarea IMM-urilor, intr-o perioada in care accesul la credit este limitat.

Reprezentantii BERD nu au putut preciza pe ce perioada a fost acordat creditul si care este nivelul dobanzii, precizand ca aceste informatii sunt confidentiale.

"Criza economica mondiala are ca rezultat reducerea abilitatii IMM-urilor de a accesa finantarile necesare pentru continuarea dezvoltarii si stimularii cresterii economice. In Romania, volumul imprumuturilor catre IMM-uri a scazut datorita restrangerii ofertei bancilor comerciale in ceea ce priveste finantarile pe termen lung", se mai arata in comunicatul BERD.

“Prin imprumutul acordat, BERD sprijina Banca Transilvania sa se adapteze conditiilor de piata dificile, precum si unui mediu de finantare externa mai provocator. Fondurile alocate de BERD vor permite Bancii Transilvania sa continue activitatea de creditare a IMM-urilor si stimulare a economiei reale”, a declarat Nick Tesseyman, director BERD pentru Institutii Financiare.

“Aceasta linie de credit ofera Bancii Transilvania posibilitatea de a face fata oricarei schimbari economice nefavorabile, permitandu-i sa continue sprijinirea sectorului IMM-urilor din Romania', a precizat la randul sau Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare colaboreaza cu Banca Transilvania din anul 1999, iar din 2001 a devenit actionar al institutiei, dupa ce a cumparat un pachet de 15% din capitalul social al acesteia.

Banca Transilvania, a cincea ca marime in Romania, cu o cotã de piatã de 5,6%, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit de 108 milioane de euro, aproape triplu fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Totalul activelor sale a crescut la 4,5 miliarde de euro.