Grupul financiar austriac Raiffeisen Zentralbank se asteapta la un profit foarte scazut in acest an, ca urmare a deprecierii activelor pe care de detine la mai multe banci din Islanda, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Institutia financiara a anuntat o depreciere cu 487 milioane de euro a activelor pe care le detine in Islanda, care se adauga la expunerea de 252 milioane de euro la banca de investitii Lehman Brothers, intrata in faliment.

Totodata, Raiffeisen Zentralbank a anuntat ca are o expunere pe Islanda de 600 milioane de euro.

Walter Rothensteiner, directorul executiv al grupului, a declarat joi, intr-un briefing de presa, ca Raiffeisen va reusi sa mentina pentru acest an un rezultat "putin peste zero", in ciuda deprecierilor. Anul trecut, grupul obtinuse un profit net de 778 milioane euro.

Profitul inainte de impozitare din acest an va fi de circa 700 milioane euro, jumatate din nivelul de anul trecut.

Reprezentantii grupului Raiffeisen au precizat joi ca actionarii sai vor injecta 750 milioane euro sub forma de capital participativ in acest an. In privinta unui eventual ajutor de stat din pachetul guvernamental de 100 miliarde euro, grupul a precizat ca va decide anul viitor daca va apela la bani de la stat.

Dupa acest anunt, titlurile Raiffeisen International s-au depreciat puternic, fiind cotate in jurul orei 15:50, ora Romaniei, cu 18,46 euro, in scadere cu 7,7% fata de cotatia de referinta. Indicele ATX al bursei din Viena cobora la acelasi moment cu 1,31%.

Raiffeisen Zentralbank, compania mama a Raiffeisen International, a obtinut, in 25 noiembrie, aprobarea actionariatului pentru o posibila injectie de capital de pana la 2 miliarde de euro din partea statului. Acordul dat de actionariat, alcatuit din opt banci cooperative regionale, permite RZB sa obtina fonduri sub forma de capital participativ, in mod similar cu infuzia de capital obtinuta de Erste, in valoare de 2,7 miliarde euro.

Raiffeisen International are afaceri bancare pe piata romaneasca prin Raiffeisen Bank Romania.