Vicepresedintele american ales Joe Biden a declarat in primul interviu acordat dupa scrutinul din 4 noiembrie ca economia americana este intr-o stare "mai proasta" decat isi imagina si ca un al doilea plan de relansare este crucial, potrivit AFP, citat de NewsIn. "Economia este intr-o stare mai proasta decat ne imaginam", a declarat Biden in emisiunea "This week", difuzata duminica de postul american de televiziune ABC. Vicepresedintele ales, care va fi investit in functie pe 20 ianuarie, considera ca un al doilea plan de relansare este crucial pentru a evita ca economia americana sa "se prabuseasca pur si simplu".

"Vor exista investitii majore, fie ca va fi vorba de 600 de miliarde (de dolari - n.red.) sau mai mult, fie de 700 de miliarde, ceea ce este sigur este ca va fi o cifra la care nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu un an", a declarat Biden, potrivit unor fragmente din interviu.

El a dat asigurari ca administratia Obama are ca prioritate absoluta sa creeze locuri de munca si sa investeasca in infrastructura, pentru a pune din nou economia pe picioare. El a adaugat ca alte obiective ale administratiei, atat de politica externa, cat si interna, depind de refacerea economiei. "Cel mai important lucru pe care trebuie sa il facem este sa oprim aceasta hemoragie (a locurilor de munca) si sa eliminam pierderile in crearea de slujbe", a subliniat Joe Biden.

Si presedintele ales Barack Obama a insistat vineri pe necesitatea unui plan de relansare "curajos", dar nu a oferit o valoare estimativa a acestuia.

Potrivit presei americane, valoarea acestui plan ar putea fi intre 975 si 775 de miliarde de dolari, dar ar putea fi ridicata la pana la 850 de miliarde de dolari. Unele ziare au facut referire chiar la 1.000 de miliarde de dolari.

La inceputul anului 2008, presedintele George W. Bush a promulgat un plan de relansare de 168 de miliarde de dolari, adoptat cu greu de Congres.

In urma crizei financiare izbucnite in luna septembrie, liderii democrati din Congres si-au inmultit cererile pentru un al doilea plan de relansare economica, dar s-au lovit de opozitia administratiei Bush.