Prima varianta a programului de guvernare facuta publica la inceputul saptamanii trecute continea promisiunea coalitiei PDL-PSD de reducere a TVA-ului la alimentele de baza de la 19% la 5%. Ultima varianta a programului a eliminat aceasta promisiune, confiirmand astfel informatiile ca bugetul de stat este tot mai vulnerabil la criza economica.

PDL si PSD au eliminat din programul de guvernare prevederea privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si au marit taxa pentru produse de lux la 25%, mentionand in document doar ca este posibila introducerea de cote reduse de TVA la anumite produse.

Prima varianta a programului de guvernare prevedea in mod clar ca TVA-ul va fi redus la 5% pentru alimentele de baza, iar concomitent TVA-ul pentru produsele de lux va creste la 25%. Cu toate acestea, forma finala a programului de guvernare nu mai include aceasta prevedere, ci se refera, la modul general, doar la simplificarea sistemului de taxe, impozite si tarife parafiscale, "inclusiv posibilitatea introducerii de cote de TVA reduse pentru anumite produse si servicii, in conformitate cu practica europeana".

Cota unica de impozitare directa a veniturilor este mentinuta la 16%, cu acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici.