Programul de guvernare difera sensibil fata de promisiunile electorale

Programul final de guvernare 2009-2012 va fi prezentat astazi in Parlament. Acesta difera de forma initiala, data publicitatii saptamana trecuta, si cu atat mai mult fata de ceea ce au promis politicienii in campania electorala. PDL si PSD au eliminat prevederea privind un salariu minim brut de 500 de euro la intrarea Romaniei in zona euro. In plus, la intalnirea de vineri cu sindicatele, premierul desemnat, Emil Boc, a cerut un ragaz inainte de a raspunde cererii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. De altfel, ministrul desemnat al finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, ca are în vedere un deficit bugetar de 1,7% din PIB în 2009, ceea ce inseamna o reducere drastica a cheltuielilor. Ca sa mareasca veniturile la buget, guvernantii prevad marirea unor taxe si impozite. De exemplu, se va aplica TVA la tranzactiile imobiliare comerciale ale persoanelor fizice si impozit de 16% pentru castiguri. Noii guvernanti mentin insa cota unica de impozitare de 16%.

Germania : consum mare de Craciun

Consumatorii germani sunt cuprinsi de euforia cumparaturilor pentru Craciun si nu mai tin cont de criza mondiala. Distribuitorii germani au anuntat o crestere importanta a cererii in aceasta perioada a sarbatorilor de sfarsit de an. Potrivit Federatiei comertului, vanzarile pentru Craciun sunt foarte aproape de nivelul celor de anul trecut, iar distribuitorii se asteapta inca la cresteri.

Irlanda, Japonia si Canada aloca bani pentru depasirea crizei

Guvernul irlandez a anuntat ieri ca a injectat 5,5 miliarde de euro in cele mai mari trei banci ale tarii in cadrul planului de recapitalizare de 10 miliarde de euro. Tot ieri, Japonia şi Canada au alocat 54 miliarde de dolari, respectiv 3,3 miliarde dolari pentru depasirea crizei in sectoarele bancar si auto.

Previzuni pesimiste pentru 2009

FMI confirma previziunile pesimiste pentru anul viitor. „2009 va fi un an cu adevarat rau”: recesiune in majoritatea economiilor dezvoltate si o incetinire a cresterii economice in tarile emergente, a declarat, la BBC, directorul general al Institutiei, Dominique Strauss-Kahn. Institutia financiară a cerut guvernelor lumii masuri fiscale, in valoare de 120.000 de miliarde de dolari, pentru depasirea crizei.

Banca centrala a Spaniei: este posibila "o mare criza economica”

Incertitudinea asupra economiei mondiale este acum "totala" si este posibila "marea criza" economica, avertizeaza guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei, Miguel Ordonez, intr-un interviu pentru cotidianul El Pais. El estimeaza ca redresarea economiei ar putea incepe mai tarziu de finalul lui 2009-inceputul lui 2010 cum se asteapta. Si aceasta din cauza lipsei de incredere dintre banci, consumatori si companii. Guvernatorul spaniol considera ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa reduca in ianuarie din nou dobanda cheie, daca inflatia ar scadea sub 2%.

Saptamana profitabila pe Wall Street, inaintea Craciunului

Investitorii anticipeaza ca vor face afaceri bune in saptamana Craciunului pe Wall Street unde o revenire a optimismului ar putea determina cresterea semnificativa a pietei pana la sfarsitul anului, comenteaza agentia Reuters. 2008 va ramane insa in istoria bursei din New York ca cel mai dezastruos an de la marea depresiune din 1929 cu pierderi uriase provocate succesiv de criza imobiliara, criza creditului si de recesiunea economica. Aceasta degringolada a lasat insa un numar mare de titluri relativ atractive din cauza devalorizarii lor puternice. In plus, analistii mizeaza pe efectul pozitiv al ultimelor eforturi ale Fed si administratiei americane.

Cursul valutar

Moneda nationala incepe saptamana la un curs de 3,94 fata de euro, in usoara scadere, dupa ce saptamana trecuta a atins nivelul maxim al ultimilor patru ani. Un dolar valoreaza 2,81, iar francul elvetian a scazut la 2,56 lei. Analistii apreciaza ca moneda nationala se va deprecia in continuare, inclusiv in prima parte a anului viitor. Ei spun ca evolutia leului va depinde de masurile pe care le va lua noul guvern.

Si din agenda economica a zilei:

Parlamentul se pronunta asupra Programului de guvernare 2009-2012 si asupra ministrilor noului Guvern.

Tot astazi va fi publicata cifra comenzilor industriale pe luna octombrie in zona euro.