Guvernul nipon a aprobat miercuri cel mai mare buget de stat din istorie, in vederea finantarii unor “masuri fara precedent” pentru combaterea unei recesiuni ce s-ar putea agrava, relateaza AFP.

Bugetul de 88.548 miliarde yeni (720 miliarde euro) pentru anul financiar 2009-2010, ce va incepe in 1 aprilie, a fost aprobat miercuri in cadrul consiliului ministrilor si urmeaza sa fie dezbatut in parlament, in ianuarie, informeaza NewsIn.

Noul buget reprezinta o majorare cu 6,6% fata de cel pe 2008-2009 si prevede reduceri de taxe si ajutoare directe in numerar pentru gospodarii.

“In fata unei situatii economice extraordinare, trebuie sa luam masuri fara precedent”, a declarat premierul Taro Aso in cadrul unei conferinte de presa.

Luna trecuta, acesta anuntase o serie de planuri de relansare a economiei, de 44.000 miliarde yeni (350 miliarde euro), in contextul in care cea de-a doua economie mondiala a intrat in recesiune, in al treilea trimestru.

Datele oficiale estimeaza o stagnare a cresterii economice in 2009-2010, in timp ce institutiile internationale sunt mult mai pesimiste. Astfel, Fondul Monetar Intrnational (FMI) si Organiztia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) prognozeaza o comprimare a economiei japoneze, afectata de scadrea exporturilor.

Exporturile producatorilor niponi au scazut cu un ritm record in noiembrie, in contextul in care cererea globala pentru masini si electronice s-a prabusit, fiind asteptate alte reduceri de personal si inchideri de fabrici.

Exporturile au scazut cu 26,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor ministerului japonez al finantelor. Economistii estimasera anterior o scadere a exporturilor cu 22,3%, cea mai accentuata din 1980, cand datele au inceput sa fie publicate.

Exporturile catre Statele Unite au scazut fara precedent, cu 34%, in timp ce vanzarile catre China s-au diminuat pana la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, justificand decizia bancii centrale a Japoniei de saptamana trecuta, de reducere a dobanzii cheie la 0,10%.