Anul care vine va fi cel mai rau pentru economia mondiala de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar pentru Rusia – cel mai prost din ultimii noua ani. Aceasta este prognoza sumbra creionata de vicepremierul si ministrul de finante, Aleksei Kudrin, citat de NG. Potrivit acestuia, bugetul federal va putea deveni deficitar pentru prima data in ultimii ani.

E vorba despre un deficit prognozat la 1,5-2,5 trilioane ruble si care va fi acoperit cu mijloacele Fondului de rezerva, care se cifra, la 1 decembrie 2008, la 3,66 trilioane ruble. Expertii spun ca oficialul rus nu a indulcit culorile si incetinirea economiei poate depasi cotele de cadere inregistrate in 1992, dupa dezintegrarea URSS, cand PIB-ul Rusiei s-a redus cu mai mult de 14%.

In opinia lui Kudrin, nivelul inflatiei ar putea atinge, in Rusia, un nivel superior previziunilor de 13%. „Traversam o perioada de criza”, a constatat ministrul. „La jumatatea anului viitor am putea frana inflatia”, a estimat el, precizand ca aceasta franare este posibila numai in cazul in care pretul la petrol va depasi 50 dolari barilul. Daca va ramane la 30 de dolari, „inflatia va urca la 15”, mai spune ministrul rus de finante.

„Ma tem ca previziunile lui Kudrin in privinta caderii productiei s-ar putea dovedi un pic prea optimiste. Nu este exclusa o scadere a PIB cu peste 15% si, astfel, vom trai cel mai greu an din ultimele decenii”, a comentat Igor Nikolaev, sef departament analiza strategica la compania FBK.