Leul va continua tendinta de depreciere in 2009, in special in prima parte a anului, dupa care se va stabiliza sau chiar aprecia, astfel ca nivelul mediu al cursului se va situa intre 3,68 si 4,07 lei/euro, potrivit estimarilor analistilor economici intervievati de MEDIAFAX.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca leul s-a incadrat in limitele normale de volatilitate in acest an si ca se va confrunta in continuare, in 2009, cu presiuni in sensul scaderii, "atat timp cat sentimentul fata de moneda nationala nu se va imbunatati".

"Sentimentul fata de leu nu se va imbunatati fara un semnal puternic din partea politicilor economice", afirma Dumitru.

El anticipeaza ca un curs mediu de 4 lei/euro pentru 2009, cu o plaja de fluctuatie intre 3,75 si 4,2 lei/euro.

"Leul se va deprecia usor pana in luna martie, apoi se va stabiliza si chiar aprecia, astfel incat cursul mediu sa fie de 4 lei /euro", estimeaza Dumitru.

Si Radu Craciun, director de investitii la Interamerican, anticipeaza un curs mediu de 4 lei/euro pentru anul viitor.

"In 2009, presiunile in directia deprecierii leului ar putea sa continue. Depinde insa si de politica monetara pe care o va adopta Banca Nationala a Romaniei (BNR) anul viitor", spune Craciun.

El afirma ca, in momentul in care vor aparea semnale clare ca dezechilibrele macroeconomice se reduc, banca centrala va opta pentru o politica de relaxare a creditului, pentru a incuraja investitiile.

De asemenea, Vlad Muscalu, economist la ING, considera ca tendinta de depreciere a leului va continua in 2009 si estimeaza un curs mediu de 4,07 lei/euro.

"Leul se va deprecia puternic la inceputul anului, dupa publicarea datelor privind deficitul de cont curent si cel bugetar, care vor arata o inrautatire a situatiei", a afirmat Muscalu, care se asteapta la o rata de schimb de 4,2 lei/euro la finele primului trimestru.

Economistul RBS Romania, Catalina Constantinescu, estimeaza un curs mediu de 3,95 lei/euro pentru anul viitor.

"Trendul de depreciere al leului va continua, leul va depasi pragul de 4 lei/euro si va ramane pentru o perioada aici", afirma Constantinescu.

Ea este de parere ca deprecierea leului va fi determinata de dobanzile mai scazute la lei, respectiv reducerea ratei de politica monetara de catre banca centrala, aversiunea la risc foarte mare, reducerea finantarilor externe si pericolul repatrierii profiturilor.

La polul opus al previziunilor se situeaza Lucian Oita, dealer la Romexterra Bank, care previzioneaza aprecierea monedei nationale la nivelul intregului an 2009, cu un curs mediu de 3,68 lei/euro.