Intr-un articol din aceste zile, celebrul deja Joseph Stiglitz, laureat Nobel pentru economie, analizeaza cele 5 motive fundamentale care, in opinia lui, ne-au adus in situatia de criza in care suntem, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

  • Inlocuirea, in 1987 a lui Paul Volker din functia de presedinte al Fed cu Alan Greenspan care, la solicitarea presedintelui Ronald Reagan, a deschis robinetul politicii monetare fara a respecta cea de-a doua misiune a bancii centrale: cea de regulator. Greenspan a 'prezidat' doua bule financiare - cea din IT si cea imobiliara.
  • Distrugerea barierelor. Costurile filozofiei dereglementarii se vor face simtite si in anii urmatori. Abrogarea in 1999 a 'Glass-Steagall-Act', care era in vigoare inca din 1933 (sub Roosevelt) si care impartea cu strictete bancile de afaceri de cele comerciale, a fost sarita de diferite institutii financiare.
  • Administratia Bush a operat celebra reducere a impozitelor pentru cei bogati. Coroborata cu deschiderea robinetului cu bani al Fed a condus America pe drumul traiului pe credit.
  • Comedia cifrelor. Diversele scandaluri financiare (Enron si altele), unele cu complicitatea activa a organelor de control ori a celor de rating si care au ingreunat 'nota de plata' atat a companiilor cat si a bancilor.
  • Lovitura de gratie. In opinia lui Stiglitz, administratia Bush si Banca Centrala au dat in 3 oct 2008 lovitura de gratie sistemului financiar autorizand planul de salvare al sistemului financiar (The Emergency Economic Stabilization Act of 2008) al lui Paulson.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.