Banca centrala americana, Federal Reserve, a lansat luni un program fara precedent de cumparare a creantelor ipotecare destinat sa relanseze piata creditului imobiliar si sa revigoreze economia, in general.

Anuntat inca din noiembrie, planul prevede ca Fed va aloca 500 de miliarde de dolari pentru achizitionarea de active imobiliare emise de Fannie Mae, Freddie Mac si Ginnie Mae, scrie presa internationala de marti.

Repunerea in functiune a pietei imobiliare este vazuta ca esentiala pentru viitorul economiei americane.

Fannie Mae si Freddie Mac, amenintate de faliment, au intrat sub tutela autoritatilor americane in luna septembrie 2008.

Intre timp, presa americana a scris ca planul de relansare al economiei americane pe care presedintele ales Barack Obama este pe cale sa-l finalizeze prevede o reducere a impozitelor de 300 miliarde dolari.

Potrivit Wall Street Journal si New York Times, planul de relansare prevede alocarea unor sume cuprinse intre 775 si 1.000 milliarde dolari. Potrivit sursei citate, reducerile fiscale pentru persoane fizice si societati comerciale ar putea reprezenta 40% din planul de relansare.

Obama spera ca aceste reduceri de impozite destinate celor care castiga sub 200.000 de dolari pe an, precum si o amanare de la plata impozitelor pe un an pentru intreprinderile care efectueaza angajari, vor contribui la salvarea sau la crearea a trei milioane de locuri de munca pana in 2011.